Kassa

Senaat: verhoog AOW en bezuinig niet op jeugdzorg

16-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2859 keer bekeken
  •  
Geld belasting bezuiniging 930x520

De oppositiepartijen in de Eerste Kamer vragen het kabinet om de AOW niet tijdelijk los te koppelen, terwijl het minimumloon wordt verhoogd. Het kabinet heeft in de senaat geen meerderheid. 

De oppositiepartijen bundelden hun krachten in het debat over de regeringsverklaring met premier Rutte. Het voorstel van de fractie-Nanninga om de AOW niet tijdelijk los te koppelen van het minimumloon, kreeg steun van een meerderheid. Het nieuwe kabinet wil het minimumloon verhogen, maar is dan van plan de AOW niet mee te laten stijgen, terwijl andere uitkeringen wel meegroeien. Dat is niet rechtvaardig, vindt de oppositie.

'Platte bezuiniging jeugdzorg van tafel'

Verder moet het kabinet weer met gemeenten in gesprek over de hervorming van de jeugdzorg, vindt het een meerderheid.

Met steun van de PvdA, de fractie-Nanninga (JA21), PVV, SP, Partij voor de Dieren, 50PLUS, de fractie-Otten, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie kan het voorstel van GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller op een meerderheid rekenen om niet vast te houden aan de bezuinigingen. Rosenmöller noemde de "niet onderbouwde, platte bezuiniging" van 500 miljoen tijdens het debat het "lelijke eendje in dit coalitieakkoord."

FNV Jeugdzorg liet in een reactie weten op 15 maart door te gaan met een 24-uursstaking en met een protest. "Want we weten nog niet of premier Rutte nu een andere weg gaat zoeken om de bezuinigingen op jeugdzorg toch door te voeren. De 1 miljard euro die uit de hervormingen op de jeugdzorg moet komen, staat namelijk nog gewoon ingeboekt. Hervormingen die nog niet eens zijn vastgesteld."

Mogelijkheden onderzoeken voor 'pechtgeneratie'

De PvdA kreeg ook een meerderheid achter zich voor een plan om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden om de 'pechgeneratie' van studenten te compenseren die studeerden in de jaren van het leenstelsel. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

hidkees
hidkees17 feb. 2022 - 10:34

Prima dat de AOW gaat stijgen. Een kleine compensatie voor het feit, dat veel pensioenen al een jaar of 10 niet geïndexeerd zijn. Hoge inkomens profiteren ook, maar moeten ook meer belasting betalen. Goed, dat de voornamelijk linkse oppositie hier voor is; onbegrijpelijk dat de rechtse partijen steeds weer zo veel stemmen krijgen.

Wetende
Wetende16 feb. 2022 - 13:43

Contentino, wat is dat "de handdoek in de ring gooien? ". Wij moeten ook de strijd aangaan voor dat waar we recht op hebben, en zorgen dat die gelukzoekers blijven waar ze zijn, en het niet interessant msken om hierheen te komen, dat volk zorgt alleen maar voor stijgende criminaliteit . Wij moeten als AOW ers de rug rechten en Rutte duidelijk maken dat wij geen inflatiecorrectie NIET accepteren. Laten we dat signaal afgeven met oa de komende verkiezingen Rutte te boycotten zodat VVD als een splinter( nog beter ,helemaal verdwijnt ) partijtje overblijft.

1 Reactie
Contentino
Contentino16 feb. 2022 - 18:15

De handdoek in de ring gooien is wel het laatste wat wij ouderen moeten doen om te krijgen waar wij recht ophebben. Maar helaas heeft dit "Rutte " kabinet alleen maar oog voor hun eigen belang en moeten wij "oudjes " niet zeuren. Ik moet er niet aandenken om "Rutte 5 " mee te moeten maken. Dat staat gelijk aan "EINDE " Nederland!

Contentino
Contentino16 feb. 2022 - 11:55

Ach, wij oudjes moeten niet zeuren en zo snel mogelijk de pijp aan Maarten geven. Dan komt er weer geld vrij voor handjes ophouders en gelukszoekers die ons land overspoelen.

 (Bewerkt door redactie)
1 Reactie
hidkees
hidkees17 feb. 2022 - 10:29

Als je een 'oudje' bent, hou je zelf je hand op om AOW en pensioen te krijgen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!