Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Senaat geeft strijd tegen hogere btw niet op

21-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eurocenten_16.jpg
De Eerste Kamer geeft de strijd tegen het kabinetsbesluit om de btw op podiumkunsten te verhogen nog niet op. Het kabinet stelde maandag dat het niet kan voldoen aan de wens van de senatoren om een streep te halen door de verhoging van 6 naar 19 procent. Maar het verzet blijft en zelfs senatoren van de regeringspartijen VVD en CDA pleitten nu voor uitstel.
De Eerste-Kamerfractie van regeringspartij de VVD maakt partijgenoten premier Mark Rutte en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zelfs harde verwijten. In het debat over het belastingplan maandagavond zei VVD-senator Ger Biermans dat er bij de verhoging van de btw op podiumkunst ,,geen sprake is van een fatsoenlijk wetgevingstraject''. VVD en CDA vinden dat de btw-verhoging niet over anderhalve week, maar pas bij het nieuwe theaterseizoen, september volgend jaar moet ingaan.
De rebellie in de senaat begon vorig week toen de senaat zich duidelijk uitsprak tegen de hogere btw. Rutte beloofde heel serieus te kijken naar een oplossing, maar liet de senaat maandag weten dat die er wat hem betreft niet in zit en dat hij vasthoudt aan de verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes.
Wel zal het kabinet de ontwikkelingen in de kunstwereld de komende tijd nauwgezet volgen en bij onevenredige schade aan de sector mogelijk ingrijpen. Het kabinet polste nog wel in de Tweede Kamer of een wetswijziging kans van slagen zou hebben, maar nul op het rekest.
De weigering van Rutte bracht de Eerste Kamer in een situatie dat de btw-verhoging alleen nog kan worden tegenhouden door dinsdag het hele belastingplan te verwerpen. Maar die kans wordt niet groot geacht. Senatoren van de ChristenUnie vinden dat onverantwoord en ook de PvdA vindt afstemmen ,,heftig'' en ,,een heel zwaar wapen''. De afgelopen jaren stemde de VVD wél meermalen tegen het belastingplan van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.
Maar de senatoren geven de strijd niet op en toonden zich in het debat met staatssecretaris Frans Weekers van Financiën creatief. Het kabinet kan de btw verhogen en haar dezelfde dag met een ministerieel besluit weer verlagen, zei PvdA'er Frans Leijnse.
Het kabinet wil met de btw-verhoging op kaartjes en kunstvoorwerpen in totaal 90 miljoen euro ophalen. In de Tweede Kamer was er ook veel verzet, maar drie alternatieven en een motie om de maatregel later in te voeren werden alle verworpen.
Dinsdagochtend gaat het debat over het belastingplan verder met de beantwoording van de vragen door staatssecretaris Weekers. De is aan het eind van de middag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!