Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Selectieprocedure vrije huurmarkt is aan verandering toe

24-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
appartement flat huizen woning huur 1127

De selectieprocedure bij huurwoningen in de vrije sector moet worden aangepast, vindt brancheorganisatie VBO. De procedures moeten transparanter, objectiever en eenduidiger. Hiermee kan ook discriminatie in de sector voorkomen worden. VBO is de vereniging voor makelaars, taxateurs en verhuurbemiddelaars.

In een nieuw systeem zouden irrelevante zaken voor verhuurmiddelaars, zoals de etnische of culturele achtergrond van een persoon, achterwege moeten worden gelaten. In plaats daarvan zou er alleen plek moeten zijn voor relevante criteria, zoals werk, inkomen en gezinssamenstelling. 

Discriminatie bij woningverhuur

Op de Nederlandse huurmarkt is er sprake van discriminatie, ook door verhuurbemiddelaars, aldus BVO. Dat blijkt uit de monitor discriminatie bij woningverhuur. Geschat wordt dat ongeveer 80 procent van de verhuurbemiddelaars werkt zonder enige vorm van opleiding, zonder gedragsregels en zonder enige nadelige gevolgen bij misstappen.

Om de problemen aan te pakken zouden volgens VBO alle huurbemiddelaars verplicht lid moeten zijn van een brancheorganisatie. Daarmee zouden ze vallen onder de gedragsregels en kunnen zij verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Ook zou het lidmaatschap betekenen dat de bemiddelaars vallen onder het tuchtrecht van het Tuchtcollege Makelaardij Nederland. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!