Seksuele gezondheid allochtonen kan beter
27-11-2009
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) steekt extra geld in het terugdringen van geslachtsziekten en seks onder dwang onder allochtonen. Dat is nodig omdat bestaande inspanningen om dit aan te pakken nog te weinig hebben opgeleverd. Projecten die er al zijn, bereiken de jeugd van buitenlandse komaf te weinig.
Dat heeft Bussemaker vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. De GGD's krijgen er jaarlijks een miljoen bij om samen met plaatselijke organisaties de jongeren beter aan te spreken. Dan zou het kunnen gaan om workshops voor allochtone mbo- en hbo-studenten of projecten van migrantenorganisaties om de taboes rond hiv te verminderen.
Surinaamse en Antilliaanse jongeren lopen een grotere kans om een geslachtsziekte te krijgen en Turkse en Marokkaanse jongens hebben meer te maken met seksuele dwang dan autochtone jongeren. Bussemaker vindt ook dat voor alle doelgroepen de bestrijding van geslachtsziekten en hiv opnieuw tegen het licht moet worden gehouden, omdat de problemen nog steeds groot zijn.
Minister Ab Klink heeft al aangekondigd dat de GGD's in heel Nederland op dezelfde manier gaan testen op een hiv-besmetting. Klanten krijgen dan standaard een test aangeboden. Testen op hiv moet gewoner worden, waardoor het stigma op hiv en aids kan worden verkleind.
Bussemaker wil ook meer gaan doen aan de problemen die zieken en gehandicapten met seks ondervinden. Een kwart tot de helft van mensen met kanker krijgt als gevolg van de ziekte last met seksualiteit en relaties. Hetzelfde geldt voor verstandelijk gehandicapten, die ook nog eens hun grenzen moeilijker kunnen aangeven. Daardoor lopen ze een hogere kans slachtoffer te worden van opgedrongen seks. Bussemaker laat eerst uitzoeken welke problemen er precies zijn, voor ze extra maatregelen neemt.
De staatssecretaris gaf eerder al aan dat ze wat wil doen aan de seksuele moraal van jongens. Als ze veel seks hebben gelden ze als stoer, terwijl meisjes dan juist als hoer door het leven gaan. Verantwoordelijkheid voor het stellen van grenzen wordt vaak bij meisjes gelegd. Daarom trekt Bussemaker volgend jaar geld uit om hier iets aan te doen. Voor een campagne over seksuele weerbaarheid geeft ze 8 ton per jaar. Daarin is speciale aandacht voor de seksuele vorming van jongens. ANP