Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Second opinion moet in basispakket blijven'

08-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zuster_zorg_gezondheid_05.jpg
De second opinion moet voor iedere patiënt toegankelijk blijven. Dat staat in een advies aan het Zorginstituut Nederland, die dit punt deze week aankaart bij het ministerie van Volksgezondheid. Het AD schrijft hier maandag ook over.
'Patiënten kunnen best meebetalen'
Begin vorig jaar opperde de Orde van Medisch Specialisten (OMS) dat patiënten best kunnen meebetalen als ze een second opinion willen. Zo'n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld. En volgens de orde is de uitkomst zelden anders. Het voorstel stuitte op veel weerstand, onder meer van de patiëntenfederatie NPCF.
Nu nog in basispakket
De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. Als het aan het Zorginstituut ligt, blijft dat dus ook zo.
'Geen wildgroei'
Het Zorginstituut stelt wel dat er geen wildgroei aan second opinions moet ontstaan. Daarom heeft het Zorginstituut 3 voorstellen:
- Voer alleen een second opinion uit na toestemming van de zorgverzekeraar.
- Maak van de huisarts een 'poortwachter', die verzoeken beoordeelt of zelfs weigert.
- Doe niet alle onderzoeken nog eens dunnetjes over bij een second opinion. ANP/RTL Nieuws/AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!