Kassa

Scootmobiel niet welkom in regiotaxi’s vanwege ‘coronaprotocol’

10-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
scootmobiel honden 1127
Dankzij een nieuw coronaprotocol voor het zorgvervoer kunnen scootmobielgebruikers niet meer mee met regiotaxi’s of met zorgvervoer Valys. De gedupeerden moeten met spoed een alternatief verzinnen om op de plek van bestemming te komen. Zij voelen zich in de steek gelaten. 
In het protocol wordt een scootmobiel gezien als bagage. De klant stapt namelijk zelf in het busje, al dan niet met hulp van de chauffeur. Het voertuig wordt achterin geladen. Volgens brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zijn er voor chauffeurs, bij het vervoeren van mensen met een scootmobiel, te veel contactmomenten. Het gaat dan vooral om contact tussen de chauffeur en de klant, maar ook tussen de chauffeur en de scootmobiel. Om het besmettingsrisico klein te houden, kiest de organisatie ervoor om mensen met een scootmobiel tijdelijk niet te vervoeren. Bij rolstoelgebruikers, die gewoon kunnen blijven zitten, zijn er volgens de organisatie minder contactmomenten met risico op besmetting. Het KNV heeft het protocol in samenspraak met de vakbonden voor chauffeurs, CNV en FNV, opgesteld.

Op zoek naar alternatief vervoer

Scootmobielgebruikers zijn nu genoodzaakt om alternatieven te vinden om toch op vakantie te kunnen of familie en vrienden verder weg te kunnen bezoeken. Die luxe had Loes Bosman (71). Met behulp van haar zoon en een huurbusje kan zij deze week nog vanuit Eindhoven op vakantie naar Zeeland.
“Ik merk nu hoe afhankelijk ik ben van anderen”, vertelt Loes. “Ik kon altijd rekenen op Valys, dat is niet voor niets in het leven geroepen.”

"Protocol voor veiligheid chauffeurs"

“Natuurlijk willen we niemand in de kou laten staan”, verklaart Hilbert Michel, woordvoerder van het KNV. “En we begrijpen het als mensen zich in de steek gelaten voelen. Maar om de veiligheid van chauffeurs en klanten te waarborgen, hebben we dit protocol opgesteld. We hebben helaas nog geen idee tot wanneer deze maatregelen zullen gelden. Het KNV vertaalt de regels die de overheid treft naar een protocol als dit.”
Volgens het KNV is het protocol tijdelijk en is er en wordt er mede naar aanleiding van vragen van gedupeerden en Kassa gekeken of er ruimte is voor wijzigingen om meer mensen tegemoet te komen. “Het is belangrijk om te weten dat al voor de coronacrisis de scootmobiel als een apart vervoersmiddel werd gezien,” vertelt Michel. “Dat komt omdat een klant onderweg in de meeste gevallen niet in de scootmobiel kan blijven zitten, omdat de bijna geen enkele scootmobiel veilig vastgezet kan worden. Daar komt nu in coronatijd bij dat wanneer de scootmobiel als bagage meegaat, er veel meer contact met de scootmobiel en de reiziger is. Dat is onwenselijk in verband met besmettingsgevaar. Het protocol is daarnaast een sterk advies en we gaan ervan uit dat vervoersbedrijven het opvolgen, maar de regels zijn niet bindend. Mochten bedrijven ervoor kiezen om scootmobielen wel als bagage mee te nemen, is dat aan henzelf.” De KNV is op de hoogte van klachten van gedupeerde klanten, maar kan er niet inhoudelijk op ingaan. Klanten kunnen volgens Michel terecht bij de vervoersbedrijven of opdrachtgevers zelf en KNV kan daar verder niet bij bemiddelen.
Als klanten een goedgekeurde rolstoel hebben in plaats van een scootmobiel, dan kunnen ze wel gewoon mee reizen, geeft Michel aan. Maar Loes en Lia hebben niet voor niets een scootmobiel aangeschaft. Loes: “Als je in een rolstoel zit moet je geduwd worden, of genoeg kracht hebben in je armen. Mensen kiezen voor een scootmobiel, omdat je dan zelfstandig kunt bewegen.” Lia denkt er ook zo over en weet van zichzelf dat het te zwaar is om zelf de rolstoel te duwen.
Mensen met een beperking kunnen gebruikmaken van vervoersbedrijf Valys. Ook bij hen is een scootmobiel tijdelijk niet welkom. In een schriftelijke reactie laat het bedrijf weten het protocol zo lang als nodig is op te volgen.

"Waarom meer besmettingsrisico?"

Gedupeerde Loes denkt niet dat een scootmobiel voor meer besmettingsrisico zorgt. “Ik zie niet in hoe er bij mijn voertuig meer contactmomenten zijn in vergelijking met mensen in een rolstoel. Zij worden immers door de chauffeur met stoel en al vastgezet in de auto. Dan moet je over iemand heen buigen en kom je heel dicht bij iemand in de buurt. Ik kan zelfstandig in het busje gaan zitten terwijl mijn scootmobiel achterin gezet wordt. Er is dan verder geen contact.”
“Ik snap dat er zoveel mogelijk wordt gedaan om besmetting te voorkomen, maar er wordt nu een grote groep mensen uitgesloten. We worden bij elke vervoersdienst geweigerd en we weten ook niet voor hoe lang. Ik ben bang dat deze regels blijven bestaan totdat er een vaccin is gevonden.”

Petitie

Ook Lia Suurlant (58) vindt de nieuwe regeling verschrikkelijk en kan zich niet vinden in het protocol. “Rolstoelen hebben wat mij betreft net zo veel, of misschien wel meer contactmomenten dan mensen met een scootmobiel. Bovendien kan ik zelfstandig in het busje gaan zitten en hoeft de chauffeur verder niet bij me in de buurt te komen.”
Om toch op vakantie te kunnen, heeft Lia geregeld dat een kennis haar vanuit haar woonplaats in Zeeland naar het station in Bergen op Zoom kan brengen. Per trein kan ze dan reizen naar haar bestemming in Drenthe, waar ze begin juli een vakantie gepland heeft. Zij is net als Loes een van de velen die door de nieuwe maatregelen op zoek moet naar alternatieve reismethodes. Om aandacht te vragen voor de situatie is Lia inmiddels een petitie gestart.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

scootmobieler
scootmobieler14 jun. 2020 - 16:01

De mensen uit het verhaal hebben de scoot zelf aangeschaft. Ik heb hem via de WMO als hulpstuk voor mijn handicap. Voor deze vrouwen is het al zo enorm zuur dat de toegang ontzegd wordt, Schrijnend.Maar wat moet ik? Als ik ergens strand onderweg en geen kant meer uit kan?Teken de petitie, zegt het voort.En .... doe net als ik, schrijf alle politieke partijen aan, het FNV, CNV, gehandicaptenbonden, zoek filmpjes op op internet en zet daar je verhaal neer, enzovoort. Schrijf je verhaal op facebookpagina's van bijvoorbeeld gehandicapsporten..... Doe er wat mee. Deze pagina wordt echt niet zo heel veel gelezen. Heeft nog te weinig bereik.

Christiaan-Dolfino
Christiaan-Dolfino10 jun. 2020 - 22:41

Lees ook mijn verhaal GEEN SCOOTMOBIEL MEER MEE IN DE TAXI'S VANAF 8 JUNI 2020 en Met een scootmobiel ben je niet meer welkom in de regiotaxi-'Wel met je rolstoel in de taxi, maar niet met je scootmobiel: 'Ik vind het zo onterecht' en de reacties hierop..... er wordt veel gedaan en actie ondernomen, we stappen naar de rechten van de mens etc. Reacties zijn welkom en hoop dat wij scootmobielers weer gauw mee mogen want dit is te gek voor woorden. Pure discriminatie............... Ook op Hart van Nederland zijn we geweest...... Binnenkort meer programma's..... https://www.facebook.com/chris.dolfino/posts/3139763652917156

janvink1947
janvink194710 jun. 2020 - 21:50

weer zo,n achterlijke regel,en maar verschuilen achter het RIVM.Alle organisatie,s en instanties verzinnen de achterlijkste regels.Het slaat nergens op.

marc1976
marc197610 jun. 2020 - 18:38

Het geen wat de branchevereniging zegt is klinklare onzin! Er is helemaal geen extra contactmoment voor de chauffeurs extra aangezien je de scootmobiel achter de bus parkeert, de sleutel eruit haalt en zelfstandig in zijn vrij moet zetten. AVAN (regiotaxi Arnhem-Nijmegen) en Valys maken het nog bonter door te zeggen dat een scootmobiel gebruiker nooit en te nimmer zelfstandig kan instappen en altijd hulp nodig hebben van de chauffeur. Sterker nog ze durven te beweren dat een persoon in een normale rolstoel veel zelfstandiger is en wel de taxibus in en uit kunnen stappen. Chauffeurs zelf zijn het niet eens met deze lezing aangezien het juist de rolstoel gebruikers zijn die veel hulp nodig hebben of zelfs liever blijven zitten om zo de bus in gereden te worden en aangezien dat niet mag ontstaat er een discussie die als gevolg heeft dat mensen die allang in de taxibus zitten te wachten en een afspraak hebben gewoon te laat komen. Ik moet mijn - door de gemeente Nijmegen - aangepaste scootmobiel thuis laten staan om elders een scootmobiel te huren á €20,- per keer. Wie gast dit betalen? KNV? AVAN? Valys? Rijksoverheid? Helemaal niemand. Is dat fair? Absoluut niet. Ik doe daarom een zéér dringend beroep op de KNV, AVAN, Valys en de Rijksoverheid: stop met het weren van de scootmobiel en ga over tot de orde van de dag!

surfoma100
surfoma10010 jun. 2020 - 15:39

Wat een klote beslissing zeg wij gehandicapten die afhankelijk zijn van een scootmobiel worden gediscrimineerd. En dat is toch verboden.Geachte lezer/resHierbij dien ik een klacht in tegen het niet mogen meenemen van de scootmobiel in  de gehandicapten taxi trevel . Ik ben het er niet mee eens dat ik mijn scootmobiel niet meer mag meenemen met Trevel.Ik ben er sterk afhankelijk van. toen de crisis nog volop aanwezig was kon ik wel met mijn scootmobiel in Trevel naar het ziekenhuis .Ik kon toen niet naar mijn dochter toe of naar andere bestemmingen van wegen het virus gevaar. NU wordt er van alles versoepeld maar mag de scootmobiel niet meer in Trevel.wat ik waardeloos vind want nu kan ik helemaal nergens meer naar toe en word ik vreselijk gestraft.en zo  alle gehandicapten.Wat is daar nu de rede van want toen de crisis op het hoogst was met de lockdown mocht ik er wel mee met begeleider die dan gratis mee mocht. maar nu alles een beetje versoepeld wordt mag ik niet meer met de scootmobiel in trevel taxi maar dan kan ik ook niet meer naar het ziekenhuis toe want de artsen zitten te ver van de ingangen en dat kan ik niet lopen.dit is een waardeloze beslissing. Ik heb drie maanden binnen gezeten omdat ik een risicofactor ben geen familiebezoek kan gaan of ontvangen geen vrienden en kennissen bezoeken en of ontvangen. Ik was zeer depressief toe was ik blij dat het weer wat werd versoepeld maar nu ben ik dus weer aan huis gebonden want mijn scootmobiel mag niet meer in trevel  taxi en kan ik dus nog steeds geen familie en vrienden bezoeken.WAAROM WORD IK ALS GEHANDICAPTE EN ZIEKE ZO GESTRAFT. MAAR IK NIET ALLEEN MAAR OOK ANDERE MENSEN DIE IN HET  ZELFDE SCHUITJE ZITTEN??????????????????????????????????????????????.iK BEN HIER ZEER TELEURGESTELD VAN EN VAL NU WEER IN EEN HEEL DIEP GAT WANT VOOR MIJ WORDT ER OP DEZE MANIER NIETS VERSOEPELD.EN KAN IK BETER EEN EIND AAN MIJN LEVEN MAKEN ZO VER IS HET AL MET MIJ IK WIL ZO NIET LANGER MEER LEVEN.Ik wil er ook op uit kunnen.Nu kan ik ook niet meer naar de specialist omdat het daar te ver lopen is of ik moet dan weer een begeleider zoeken die met mij mee wil gaan maar die is nu niet meer gratis. Ik kan dat niet betalen ik zit in de uitkering en loopt aan de voedselbank.WAAROM MAKEN JULLIE HET DE ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN DIE AFHANGKELIJK ZIJN VAN EEN SCOOTMOBIEL ZO MOEILIJK.DE SCOOTMOBIEL STAAT ACHTER IN DE BUSEN HOEFT GEEN BELEMMERING TE ZIJN VAN ANDERE  PASSAGIERS.HoogachtendEen hele teleurgestelde en depressieve en boze trevel gebruiker [edit-redactie]

mkp
mkp10 jun. 2020 - 14:46

Bij iemand in een rolstoel is meer contact dan iemand die een scootmobiel heeft, Men kan zelfstandig in en uitstappen.Het is een triest en weloverwogen besluit

1 Reactie
surfoma100
surfoma10010 jun. 2020 - 15:36

je hebt helemaal gelijk wij worden gediscrimineerd als je in een scootmobiel zit.En wij zouden hem zelf ook in de bus kunnen rijden dat is al zo vaak gebeurd dat ik zelf mijn scootmobiel in de taxi moest zetten. dan is er helemaal geen contact met de chauffeur

mossel_1
mossel_110 jun. 2020 - 11:13

ze zien als bagage, ik heb geen scootmobiel met handvat en ritsen. kan zelfstandig in bus en gordel om, hoeven niet bij me te komen

1 Reactie
surfoma100
surfoma10010 jun. 2020 - 15:37

precies discriminatie is het.

kaartendraak
kaartendraak10 jun. 2020 - 11:06

Ze hebben geen idee tot wanneer deze maatregelen gaan gelden? Nou, als niemand die noodwet gaat stoppen zodat deze maatregelen voor altijd in onze wet verankerd zullen zitten, kunnen ze dit tot in de eeuwigheid gaan rekken met continue een nieuwe smoes. Teken de petitie "stop de noodwet" overal te vinden op internet, laat je stem horen om deze krankzinnigheid te stoppen!

1 Reactie
surfoma100
surfoma10010 jun. 2020 - 15:38

Doe ik want wij worden dus erg gediscrimineerd.

maffy1948
maffy194810 jun. 2020 - 11:05

Dan snap ik niet als we zo gevaarlijk zijn, want daar praat je over. Dat je in Ziekenhuizen  zo geholpen kan worden zelfs zonder bescherming. Maar deze regering met zijn medische zie ik gewoon dat ze in de belangstelling willen staan van kijk hoe maken we er een rotzooi van op alle gebieden. Ze kunnen beter zeggen we willen niet dat gewone mensen kunnen genieten en dat alleen de rijken, zoals vroeger overal naar toe kunnen. Dat is typische VVD Rutte belijd met zijn medische gevolg van meelopers. Dat is het zelfde dat er nu miljarden word uitgegeven, want na de volgende verkiezingen is die er niet meer, maar het prijskaartje bij de burger lig. Dus blijf rustig achter VVD Rutte staan maar niet piepen als de rekening gepresenteerd  word.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!