Kassa

Scooterverzekering vaak peperduur

  •  
14-04-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3395 keer bekeken
  •  
scooter360210.jpg
Scooters zijn razend populair. Je scooter goed verzekeren is vaak peperduur. Wie een all riskverzekering wil afsluiten kan in sommige gevallen ruim €2300 op zijn jaarpremie besparen. Rondshoppen loont! De 46-jarige Colinda wil graag een scooter voor haar woon- en werkverkeer. Ze schrikt nogal van de verzekeringspremies. "Voor een nieuwe scooter van €2500 betaal je in de Randstad al snel dik €600 premie per jaar. Als ik motor zou rijden - die een veel hogere aanschafprijs heeft - betaal je gemiddeld €220 verzekeringspremie per jaar. Zijn die scooterverzekeringen niet veel te duur?"
Jongeren duurder uit
"Jongeren betalen nog veel meer premie", zegt Marc Mathijssen van de vergelijkingssite Premie.nl. "Een jongere betaalt 40% meer premie dan een veertiger." Die prijsverschillen komen door het grote aantal diefstallen. Uit onderzoek van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. blijkt dat in 2011 van de één miljoen brommers er maar liefst 16869 scooters/brommers/snorfietsen zijn gestolen. Slechts 3966 gestolen exemplaren (23,5%) worden terug gevonden. 
Veel scooterschade
Bovendien veroorzaken veel jongeren forse schade met hun scooter. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek  heeft uitgerekend dat één op de tien van de zestienjarige bromfietsers schade veroorzaakt in het verkeer. De schadekans in deze leeftijdscategorie bedraagt negen procent. Een 22-jarige bromfietser veroorzaakt nog maar twee procent schade. Het gemiddelde schadebedrag per incident ligt tussen de €1500 en €2000. Dit grote aantal schades is voor veel verzekeraars een reden om hoge verzekeringspremies te vragen: ze moeten namelijk veel geld uitkeren aan al die brokkenpiloten.
Grote premieverschillen
Rondshoppen tussen de diverse verzekeraars loont. Je kunt bij een all risk verzekering ruim €2360 premie per jaar besparen! Premie.nl heeft voor Kassa de verzekeringspremies van 11 scooterverzekeraars onderzocht. Dit is een momentopname en de premies verschillen per leeftijdscategorie en woonplaats. In dit overzicht staan alle premies op een rij voor iemand van zestien jaar (geboren in 1995) en 46 jaar (geboren in 1966). Excelsheet premies scooterverzekering toevoegen. Naast het verschil in leeftijd is er ook onderscheid gemaakt of je in de stad of regio woont. Uit dit onderzoek komen een aantal opmerkelijke cijfers.
Premie duurder dan scooter
Verzekeringsmaatschappij ASR rekent voor een all risk scooterverzekering voor een zestienjarige die in een stad in de Randstad woont een jaarpremie van €3376,30. De nieuwwaarde van de te verzekeren elektrische Vespa is €2499. Dus deze jongere betaalt €877,30 meer dan dat zijn scooter waard is! Verzekeringsmaatschappij Enra vraagt voor een all riskverzekering met soortgelijke voorwaarden een jaarpremie van €1014,45. Dat is een prijsverschil van maar liefst €2361,85. Dat is bijna de aanschafprijs van een nieuwe scooter! Als deze zestienjarige met exact dezelfde elektrische scooter nu in Groningen woont, betaalt hij bij ASR voor zijn all riskverzekering een jaarpremie van €2495,80, terwijl hij bij Enra maar €770,09 betaalt. Hier is het prijsverschil €1725,71. Ook bij WA en WA+Diefstalverzekeringen zijn de prijsverschillen groot, dus het is goed om je te oriënteren. 
Reactie ASR
Kassa vroeg verzekeringsmaatschappij ASR om een reactie vanwege hun exorbitante verzekeringspremie voor scooters. ASR-woordvoerder Daan Wentholt stuurde deze reactie: "ASR heeft een breed scala aan particuliere schadeverzekeringen. De ene keer komt ASR gunstig en de andere keer minder gunstig uit de vergelijking met concurrenten. De premies voor scooterverzekeringen voor zestienjarigen zijn op dit moment hoog vergeleken met andere aanbieders. Voor andere leeftijdscategorieën rekent ASR wel concurrerende premies. ASR heeft vorig jaar de premies voor scooterverzekeringen voor zestienjarigen verhoogd, omdat er in die leeftijdscategorie meer schade werd geclaimd dan dat er premie werd ontvangen."
Tips bij afsluiten scooterverzekering
Marc Mathijssen van Premie.nl geeft een aantal tips waarop te letten bij het afsluiten van een scooterverzekering. In de Randstad kunnen premies oplopen tot 150% van de nieuwwaarde van de scooter. Dus je verzekeringspremie is hoger dan de waarde van een nieuwe scooter! Een diefstaldekking maakt scooterverzekeringen extra duur en verzekeraars stellen strenge eisen aan de sloten. Let goed op de kleine lettertjes in de voorwaarden: wat krijg je uitgekeerd als je scooter gestolen wordt? Sommige verzekeraars keren het eerste jaar de nieuwwaarde uit, anderen slechts een deel van de nieuwwaarde en word je geconfronteerd met een schatting. Ook is een wachttijdregeling van 30 dagen bij diefstal gebruikelijk, dus je zult één maand moeten wachten voordat een verzekeraar geld uitkeert. Misschien wordt de gestolen scooter namelijk nog terug gevonden door de politie.
Randstad duurder dan de regio
In de Randstad is je scooterverzekering gemiddeld 20% duurder dan in Noord-Nederland. Gemiddeld betaalt een zestienjarige scooterbezitter in een stad in de Randstad €250 tot €300 meer premie voor zijn all riskverzekering dan een jongere die in een provinciestad woont. Voor 40-plussers is dat verschil tussen een stad in de Randstad en de provincie zo'n €100 euro. En het heeft geen zin om een scooterverzekering af te laten sluiten door ouders. Volwassenen krijgen misschien een lagere premie, maar als de bestuurder ten tijde van het ongeval in een hogere premiecategorie valt dan de eigenaar op de polis dan gelden er forse hogere eigen risico's. In een extreem geval moet je €5000 van de schade eerst zelf betalen. Daarnaast hebben veel verzekeringen geen automatische verhaalservice. Je zult je hiervoor extra moeten bijverzekeren, anders moet je zelf het schadebedrag proberen terug te krijgen bij de tegenpartij.
Elektrische scooterverzekering
De meeste scooterverzekeringen houden niet apart rekening met een elektrische scooter. Er zijn maar twee verzekeringsmaatschappijen (Univé en Enra) die onderscheid in de premie maken voor elektrische scooters. Die van Enra is gemiddeld €100 goedkoper dan de goedkoopste benzinevariant.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!