Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schuurinbraken stijgen fors: Elektrische fietsen en barbecues doelwit

08-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3440 keer bekeken
  •  
Inbraak dief 930 520

Uit onderzoek van Independer blijkt dat dieven steeds vaker op zoek gaan naar dure spullen in schuren, bijgebouwen en garages. Vooral dure elektrische fietsen, luxe barbecues en waardevol gereedschap zijn in trek. In 2023 vonden er meer dan 11.000 inbraken plaats in Nederland, wat een stijging van 3,1 procent betekent ten opzichte van 2022.

Van alle gemeenten met minimaal tien schuurinbraken in 2023 valt de Gelderse gemeente Overbetuwe het meest op. Het aantal inbraken vertienvoudigde hier van twee naar twintig, een toename van 900 procent. Ook in Aalsmeer, Heiloo en Albrandswaard steeg het aantal inbraken met meer dan 280 procent.

Er was ook goed nieuws in sommige gemeenten. In 156 gemeenten nam het aantal schuurinbraken in 2023 juist af.

Meeste inbraken in grote steden

In absolute aantallen vonden de meeste schuurinbraken plaats in grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Relatief gezien werden de meeste schuurinbraken gepleegd in Valkenswaard, gevolgd door Helmond en Heemskerk.

Alleen verzekerd als schuur goed is afgesloten

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg-barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon open stond, geldt de dekking niet”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Inbraak schuur in principe gedekt door inboedelverzekering

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma.

“Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering. Overweeg je de aanschaf van een beveiligingscamera? Plaats deze dan zo dat de ingang van de schuur goed zichtbaar is”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!