Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schurftuitbraak onder Groningse studenten

11-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
student_dokter_05.jpg
Onder studenten in de stad Groningen is schurft uitgebroken. Bij de GGD zijn zeker zeven meldingen bekend van de besmettelijke huidziekte. Studentenverenigingen zijn met een brief gevraagd om hun leden op de hoogte te stellen van de uitbraak, zo maakte de GGD vrijdag bekend.
Besmettelijk
Schurft wordt veroorzaakt door een schurftmijt, een klein beestje dat gangetjes in de huid graaft en daar eitjes legt. Er kunnen rode bultjes, blaasjes en etterpuistjes ontstaan die veel jeuk veroorzaken. Schurft is besmettelijk en je kunt het oplopen door langer dan 15 minuten lichamelijk contact te hebben. Ook kun je besmet raken als je in hetzelfde bed slaapt of in de kleding loopt van iemand die schurft heeft.
Intensief samenleven
Schurft komt veel voor op plekken waar mensen intensief met elkaar samenleven zoals in verzorgingshuizen en studentenpanden. Het kan twee tot zes weken duren voordat je last krijgt van de besmetting.
Beperkt aantal
Huisartsen en dermatologen zijn na de uitbraak extra alert op de symptomen van schurft. ,,Vooralsnog gaat het om een beperkt aantal gevallen", zegt een woordvoerster van de GGD.
Melden bij huisarts
Besmette studenten moeten zich snel melden bij hun huisarts, want de huidaandoening is goed te behandelen met een zalfje.
Voorlichtingscampagnes voor studenten
Het is niet voor het eerst dat een GGD de lokale studentenbevolking waarschuwt voor schurft. Zo liepen in Nijmegen (2007/2008), Leiden (2011/2012) en Delft (2012) al speciale voorlichtingscampagnes. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!