Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schultz wil verder met spitsmijden

15-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file930x520
Ondanks weerzin van VVD en PvdA wil minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) verder gaan met spitsmijden, het betalen van automobilisten om de spits te mijden. ,,Het is een relatief beperkte investering met een relatief groot effect'', zei ze dinsdag in de Kamer.
Positief resultaat
Aan zeven projecten van spitsmijden deden 82.000 automobilisten mee. Zij kregen tot 140 euro per maand om uit de file te blijven. Het leverde een positief resultaat op, aldus de minister. ,,Een groot aantal deelnemers blijft de spits mijden.'' Op de heel lange termijn is nog niet zeker wat de effecten zijn.
Fraudegevoelig
Vooral PvdA'er Duco Hoogland twijfelt ernstig aan het nut van spitsmijden. Het is volgens hem fraudegevoelig. ,,Wanneer stoppen we met gratis geld uitdelen?" Ook Barbara Visser van coalitiepartner VVD zet vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. ,,We zijn kritisch over de waarde van spitsmijden."
Nieuwe projecten
Volgens Schultz viel de fraude erg mee. ,,Maar we blijven bovenop misbruik zitten." Kregen fraudeurs voorheen alleen te maken met een aangifte bij de politie, bij nieuwe projecten krijgen ze ook deurwaarders aan de deur die het geld terughalen. Ook zullen boetes worden uitgedeeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

haarp
haarp15 jun. 2016 - 18:32

Zeker wel fraude gevoelig, dus nee.

simonpieter
simonpieter15 jun. 2016 - 13:09

Misschien is een systeem, waarbij je vrijstelling/halvering van wegenbelasting krijgt als je nooit in de spits rijdt, beter. Word je gefotografeerd, moet je alsnog voor een jaar belasting betalen.

mobi-z
mobi-z15 jun. 2016 - 11:44

Het merendeel van de weggebruikers heeft geen keuze i.v.m. werk.Welke kanslozen (lees: idioten) verzinnen zoiets. Geef maar weer geld weg aan diegene die wel een vrije keuze heeft, aan fraudeurs en personeel wat wordt ingezet om fraude te voorkomen. Wie gaat dat betalen? Het gros van de mensen welke GEEN keuze heeft!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!