Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schultz wacht zwaar strippenkaartdebat

22-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
strippenkaarten_10.jpg
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wacht woensdag een zwaar debat in de Tweede Kamer over het al dan niet doorgaan met het gefaseerd afschaffen van de strippenkaart. De VVD-bewindsvrouw wil dat papieren reisbewijs graag in het hele land vervangen door de ov-chipkaart. Maar in de Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen die de strippenkaart voorlopig wil behouden tot de chipkaart alle 'kinderziektes' kwijt is.
Dinsdag stuurde Schultz een brief naar de Kamer, waarin ze stelde dat hard wordt gewerkt om die kinderziektes eruit te krijgen. Bovendien ziet ze die klachten, zoals het moeten betalen van een te hoge borg en het ontbreken van herinneringsmails bij vergeten uit te checken, als aanvullende eisen. Omdat volgens haar aan de oorspronkelijke eisen wel is voldaan, wil zij doorgaan met het afschaffen van de strippenkaart in regio's waar dat nog niet is gebeurd.
Twijfels
In de stadsregio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland is de ov-chipkaart al het enige reisbewijs. Vanaf 30 juni zou de strippenkaart afgeschaft moeten worden in Overijssel, Gelderland, Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Maar die regio's moeten het debat van woensdag afwachten, want PVV, SP, GroenLinks en PvdA hebben om meerdere redenen (opnieuw) twijfels.
PvdA
Schultz hoopt dat geen uitstel komt, omdat dat in eerdere gevallen al leidde tot financiële claims van lagere overheden. In haar brief van dinsdag probeerde ze de kou uit de lucht te halen, maar volgens onder anderen Jacques Monasch (PvdA) slaagde zij daar niet in. ,,Zowel qua inhoud als toonzetting was haar brief teleurstellend'', zegt hij. ,,Wij hadden hardere toezeggingen verwacht. Schultz zal een zwaar debat krijgen en als ze niet verandert van opstelling zullen wij als PvdA niet akkoord gaan met het verder afschaffen van de strippenkaart.''
Wachten op commissie
Farshad Bashir (SP) vindt het voor de reiziger beter om te wachten met het afschaffen tot een commissie de kinderziektes heeft onderzocht. Die commissie rapporteert deze zomer. GroenLinks dient woensdag een motie indienen met als strekking het wachten op de commissie. ,,Een pas op de plaats is dan de enige optie'', aldus Ineke van Gent (GroenLinks). ,,Dan moet de strippenkaart zolang maar blijven bestaan.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!