Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schultz verplicht spiegel op scootmobiel

09-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
scooter-stuur_01.jpg
Scootmobiels en elektrische rolstoelen moeten per 2012 beschikken over een achteruitkijkspiegel. Daardoor kunnen deze vervoermiddelen veiliger deelnemen aan het verkeer, schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer.
In het kader van het meerjarenprogramma Blijf Veilig Mobiel (BVM) heeft de minister de problemen met de verschillende soorten van gehandicaptenvervoer in kaart gebracht. De meeste problemen hebben betrekking op scootmobielen, constateert ze.
,,Het zien en gezien worden vind ik een essentieel onderdeel van een verkeersveilige mobiliteit'', staat in de brief. Daarom zijn het plaatsen van lichten en een reflector al verplicht. ,,Ik ben voornemens de achteruitkijkspiegel te verplichten'', aldus Schultz. Zij doet dat ook voor scootmobiels die nu al rondrijden.
Mede door lokale bijeenkomsten werd duidelijk wat de gebruikers als problemen ervaren. ,,Tijdens de bijeenkomsten gaven gebruikers aan dat instructies bij het voertuig ontoereikend waren of ontbraken'', schetst Schultz. ,,Ik laat binnen BVM een uniforme basiscursus en opfriscursus voor de scootmobiel opzetten met een dringend beroep aan alle gemeenten om deze te gebruiken.'' Die cursussen moeten eind 2011 klaar zijn.
Het inzetten van een demontabele oefenbaan voor scootmobiels laat de VVD-bewindsvrouw eveneens onderzoeken. Op die manier kunnen nieuwe gebruikers oefenen. Verder laat ze bekijken hoe gesignaleerde problemen rond het besturingssysteem kunnen worden opgelost. Vooral de gashendel en de rem moeten beter gaan functioneren, schrijft ze.
ANP

Meer over:

diginieuws, wet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!