Kassa

Schultz schrapt herkeuring voor ADHD'ers

12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
automobilist_09.jpg
Mensen met ADHD hoeven zich voortaan niet opnieuw medisch te laten keuren als ze hun rijbewijs willen vernieuwen. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur dinsdag besloten na een advies van de Gezondheidsraad.
Eenvoudiger
,,Het vervallen van de herkeuring betekent voor mensen met ADHD dat het verlengen van een rijbewijs minder ingewikkeld wordt en minder geld kost'', stelt de minister. Ze hoopt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) nog voor de zomer kan overgaan op de nieuwe werkwijze. Schultz had de regels voor ADHD'ers vorige zomer op aandringen van de Kamer al versoepeld. Ze wilde echter het advies van de Gezondheidsraad afwachten voordat ze een definitief besluit zou nemen. De raad stelde dinsdag dat herkeuring niet nodig is voor mensen met ADHD. Het risico op ongelukken vermindert naarmate de bestuurder meer rijervaring opdoet en bovendien neemt ADHD niet in ernst toe, waardoor er geen reden is voor herkeuring.
ADHD gevaar voor rijvaardigheid
Wel moeten mensen met deze aandachtsstoornis bij het aanvragen van het eerste rijbewijs worden gekeurd, vindt de Gezondheidsraad, omdat ADHD de rijvaardigheid negatief kan beïnvloeden. Mogelijk hebben ADHD'ers hun aandacht niet goed bij de weg of reageren ze impulsief of agressief. Hun risico op ongelukken ligt hierdoor hoger, stelt het adviesorgaan. Dit verschilt overigens van persoon tot persoon.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!