Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schultz: Fyra moet via Breda gaan rijden

30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
treinrails_snel_05.jpg
Minister Melanie Schultz van Haegen ziet mogelijkheden om te voorkomen dat Noord-Brabant vanaf 9 december zonder snelle treinverbinding naar België komt te zitten. De treinvervoerders moeten dan wel bereid zijn om de Fyra die tussen Amsterdam en Brussel gaat rijden, ook te laten stoppen in Breda.
Tijdelijk gedogen
Dat schrijft Schultz (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Als de Nederlandse vervoerder HSA en de Belgische vervoerder NMBS zorgen dat de Fyra via Breda gaat rijden, zal Schultz tijdelijk gedogen dat de Belgen een deel van de gemaakte afspraken niet nakomen. Wel moet er op termijn een definitieve oplossing komen voor het probleem, stelt de minister.
Schultz bereidt tegelijkertijd nog wel een juridische zaak voor om de Belgen te dwingen hun afspraken na te komen. De Tweede Kamer stelde eerder dit de juiste aanpak te vinden. Ook wordt in het Belgisch kabinet nog gekeken of er geld beschikbaar is voor een oplossing. Mocht dat zo zijn, dan kan er een aparte hogesnelheidsverbinding komen tussen Den Haag en Brussel, met een tussenstop in Breda.
Ander traject
Het kan er ook nog op uitlopen dat Schultz besluit om de afwijkingen niet te gedogen. Dan mag de Fyra tussen Amsterdam en Brussel niet gaan rijden, wat voor reizigers uit Amsterdam en Schiphol een aderlating zou betekenen. Voor reizigers uit Noord-Brabant zou er dan een intercity kunnen gaan rijden tussen Roosendaal en Brussel. ANP

Meer over:

fyra, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!