Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schuldhulpverleners: stop direct met afsluiten van energie

21-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
573 keer bekeken
  •  
energierekening verwarming thermostaat 1127

Energiebedrijven moeten direct stoppen met het afsluiten van de energie van mensen met betaalachterstanden, vindt schuldhulpverlenersvereniging NVVK. In een brief van minister Sigrid Kaag (Financiën) op Prinsjesdag staat dat tussen 1 oktober en 1 april geen energiecontracten mogen worden verbroken van mensen met ernstige betalingsproblemen. Volgens de NVVK zou dit onmiddellijk in moeten gaan.

Het kabinet wil dat energieleveranciers een coulante betalingsregeling treffen voor mensen die de rekening niet kunnen betalen. Wel moeten deze mensen zelf ook op tijd contact zoeken met hun leverancier.

“Stop direct met afsluiten van wanbetalers”

De NVVK zegt blij te zijn met de koers van het kabinet, maar "we missen wel een afspraak met de energiebedrijven om direct te stoppen met het afsluiten van wanbetalers. Onze leden hebben sinds de zomer al tientallen afsluitingen bij ons gemeld", aldus de vereniging. 

Voortaan zouden energiebedrijven, gemeenten en softwareleveranciers zich samen moeten inspannen om signalen op te sporen van mensen die mogelijk hun rekening niet meer kunnen betalen, vindt de NVVK. De vereniging zegt te verwachten dat de energietarieven na april nog steeds een probleem blijven voor zogenoemde hulpvragers.

NVVK over het algemeen tevreden

Over het algemeen is de vereniging tevreden met de aankondigingen van het kabinet in de miljoenennota om de koopkracht te ondersteunen. "Wel lieten de maatregelen lang op zich wachten, en komt veel aan op de uitwerking ervan in de praktijk." ANP.

Kassa schreef meer over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!