Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schuldhulp gemeente bepaald niet vlekkeloos'

25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werkloos_man_depressief_verdrietig
Veel mensen met problematische schulden krijgen geen hulp. Gemeenten weten hen niet te bereiken en als dat wel gebeurt, hebben de gemeenten lang niet altijd genoeg kennis in huis om goed te kunnen helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Tilburgse hoogleraar bestuurskunde Roel in 't Veld op verzoek van het kabinet.
Geen afstemming
Ook stemmen schuldeisers van verschillende overheden hun aanpak niet met elkaar af.
Uitsluiting
Mensen met schulden vragen vaak pas laat of helemaal niet om hulp, deels uit schaamte, maar vaak ook omdat gemeenten sommige schuldenaren al bij voorbaat uitsluiten van hulpverlening, zoals mensen met een eigen huis. Het hulpverleningstraject verloopt vervolgens traag, waardoor vaak nog meer schuld wordt opgebouwd, aldus In 't Veld.
Loan Sharks
De hoogleraar doet een aantal aanbevelingen, waaronder het wegnemen van obstakels voor schuldhulpverlening, het verhogen van de kwaliteit van de hulpverleners en een verbod op het doorverkopen van schulden aan 'loan sharks', die geld uitlenen tegen een woekerrente. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!