Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schulden van huishoudens nemen af'

24-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schulden
De schulden van huishoudens zijn in het afgelopen kwartaal, voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2016, afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar destijds de woninghypotheken afnamen, is nu afgelost op consumptief krediet en overige langlopende leningen.
De woninghypotheken namen wel toe, maar veel minder dan in de afgelopen kwartalen. Het statistiekbureau constateerde ook dat de spaartegoeden en andere deposito's in de verslagperiode met 7,4 miljard euro zijn toegenomen. Een jaar eerder was de stijging nog 1,8 miljard. Per saldo verkochten huishoudens in het eerste kwartaal voor 6 miljard aan aandelen. Ook dit droeg bij aan de stijging van de spaartegoeden.

Stijging aantal werknemersbanen en gewerkte uren

Volgens het CBS dikte het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens in het eerste kwartaal van het jaar met 2,4 procent aan. Een belangrijke factor bij deze inkomensgroei was het gestegen aantal werknemersbanen en gewerkte uren. Het statistiekbureau merkt daarbij op dat op basis van deze cijfers geen uitspraak kan worden gedaan over de verdeling van de inkomensontwikkeling over de verschillende huishoudensgroepen.

Individuele besparingen

De consumptieve bestedingen waren in de verslagperiode, gecorrigeerd voor prijsstijgingen, 0,7 procent hoger dan een jaar eerder. Het deel van het beschikbaar inkomen dat overblijft na consumptie vormt de individuele besparingen, aldus het CBS. Deze bedroegen in het eerste kwartaal 4,5 miljard. Dat is 1,8 miljard meer dan een jaar eerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!