Kassa

Schulden ondernemers verder toegenomen

08-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bar cafe restaurant terras horeca koffie thee ijsje 1127

Sinds begin dit jaar zijn de schulden van bedrijven bij de Belastingdienst verder toegenomen. Ruim één op de tien ondernemers heeft tijdens de lockdowns uitstel van betaling aangevraagd, dit meldt ABN AMRO op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale schuld van 18,3 miljard euro ligt voor een relatief groot deel bij de hardst getroffen sectoren, zoals de horeca. Circa 44 procent van de restaurants heeft een schuld bij de fiscus die binnen vijf jaar moet worden afbetaald. 

Mogelijk in de problemen

De hoge belastingschuld kan in sommige situaties tot problemen leiden. Zo heeft een derde van de cafés een belastingschuld die gemiddeld gelijk staat aan vier jaar aan brutowinst. Ook de detailhandel, pakketbezorgers en payrollbedrijven hebben hogere schulden door het wegvallen van inkomsten. 

Alsnog steun aangevraagd

Economen van de bank geven aan dat een opvallende trend is te zien waarbij bedrijven die weer opengingen alsnog steun moesten aanvragen. Een verklaring daarvoor is weggevallen omzet vanwege coronamaatregelen. 

Bron: ABN AMRO/ ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!