Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Schrikbarend weinig' mensen met betalingsproblemen krijgen hulp

10 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Geld rekenmachine 930 x 520
Het Nibud stelt dat, 'schrikbarend weinig' mensen met ernstige betalingsproblemen hulp krijgen bij het oplossen ervan. De helft van de Nederlandse huishoudens met ernstige geldproblemen (ruim 360.000) zegt dat ze niet weten waar ze terecht kunnen.
Het overgrote deel van hen, 285.000 huishoudens, denkt dat de problemen niet zo groot zijn dat ze daar hulp bij nodig hebben. Dit terwijl ernstige betalingsproblemen meestal niet op te lossen zijn zonder professionele hulp.  Dit blijkt uit het rapport Financiële Problemen 2018 dat het Nibud vandaag publiceert.

In vroeg stadium helpen

Gemeenten moeten mensen met geldproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium helpen pleit het Nibud. Het is belangrijk dat voor iedereen duidelijk wordt dat mensen professionele hulp nodig hebben op het moment dat ze achterlopen met het betalen van de huur of dreigen afgesloten te worden van energie.

'Zonder hulp komen ze er niet uit'

Er zijn in Nederland anderhalf miljoen huishoudens met betalingsproblemen. De helft daarvan is ernstig. Van hen krijgt 34 procent geen enkele hulp. Vooral om die laatste groep, ruim 240.000 huishoudens maakt het Nibud zich zorgen. ‘De problemen zijn dusdanig groot, dat zij er zonder hulp niet uit komen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘Dit zijn mensen bij wie bijvoorbeeld de energie is afgesloten, of waarbij beslag op het loon is gelegd.'

Aantal huishoudens met betalingsproblemen gelijk gebleven

Zo'n 38 procent van de Nederlandse huishoudens kan moeilijk rondkomen. Dat zijn er minder vergeleken met 2012 en 2015, toen 45 procent de eindjes moeilijk aan elkaar kon knopen. Uit het onderzoek van Nibud blijkt wel dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen niet daalt. Ook lijkt dit probleem te verergeren. Vooral jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden met kinderen en de hogere inkomensgroepen hebben relatief gezien het vaakst betalingsproblemen. 
Bronnen: ANP/ Nibud

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

vg1971
vg197110 dec 2018 - 22:37

Het grootste probleem is m.i. dat mensen die wél tijdig aan de bel trekken na een eenvoudige en alarmerende rekensom, bot vangen en toekomstige problemen dus niet kunnen voorkomen. Heb het zelf meegemaakt dat ik werd heengezonden omdat ik nog geen schulden had (en heb). Nee, geen schulden. Maar ook geen verwarming aan, douchen met de timer en eten grotendeels van vrienden, omdat de vaste lasten vóór gaan. O ja, ik kreeg wel nog een compliment voor mijn strikte wijze van budgetteren; daar viel echt niets aan te verbeteren. Vooral zo door gaan. Pardon? Ik houd het al 6 jaar vol zo, maar zou ook zo graag weer eens een beetje leven! En minder stress hebben. Ik houd mijn hart vast voor het nieuwe jaar met al z'n prijsstijgingen. Het leven is, zelfs heel basic, onbetaalbaar :-(

gerard van tol
gerard van tol10 dec 2018 - 22:36

Steun aan mensen met betalingsproblemen zit niet in het regeringsbeleid. Club Rutte streeft alleen maar naar nog meer armoede, je moet ergens de toekomstige werksl;aven vandaan halen.

roelfien 65
roelfien 6510 dec 2018 - 16:51

Logisch vaste lasten gaan omhoog,dat beetje wat je erbij krijgt ben je al weer kwijt door al die verhogingen,en dan durft Rutte nog beweren dat iedereen er op vooruit gaat.Er zijn heel veel ouderen die het alleen met een AOW moeten doen en die komen aan het eind van de maand ook te kort,niet alleen de mensen met een bijstand,men moet tegenwoordig 2 banen hebben om rond te komen.

VolksWagen 2017
VolksWagen 201710 dec 2018 - 16:26

Vooral door het kabinet  Rutte Komt men in de problemen zie nou het vastrecht bij Liander gaat omhoog dus gas & licht gaat ook omhoog en als we er wat bijkrijgen gaat het aan de andere kant weer af bedankt nog Rutte met je belasting stelsel

1 Reactie
honza23
honza2311 dec 2018 - 18:14

Nee, dan de linkse partijen die je als burger met giga-belastingverhogingen wil laten betalen voor hun gesubsidieerde windmolens....

rosalinde oving
rosalinde oving10 dec 2018 - 14:17

De regering maakt de mensen ook wel moeilijk om niet in de schulden te komen.

rfd
rfd10 dec 2018 - 13:09

Wat weten sommige mensen het weer allemaal goed hoe het komt dat er mensen zijn met schulden. Tuurlijk kan het een gevolg zijn van verkeerde keuzes. Ook dan verdien je hulp.  Het kan ook volledig buiten je schuld gebeuren. En dan de opmerking over het 'fokken' van kinderen. Schaamt u zich niet om dit zo te benoemen? Mij bekruipt het gevoel dat mensen die zo keihard oordelen het zelf blijkbaar goed hebben en zich daardoor niet kunnen voorstellen hoe het is om met zo weinig geld, niet rond te kunnen komen.

tenormin
tenormin10 dec 2018 - 12:57

Er zijn toch legio mensen die, werkelijk buiten hun schuld, langzaam maar zeker afglijden. Ik lees telkens dat de economie zo goed gaat; alleen, ik merk het niet. Mijn pensioentje is niet meer verhoogd sinds 2008. Als de prijzen niet mee zouden verhogen ging het nog wel. Maar kijk eens naar uw Gemeentelijke Belastingen: als alleenstaande zit ik al aan de €100,00 p.m. Fijn dat de AOW wel wat is gestegen, maar druppel op de bekende plaat. En straks: voeding 3% met BTW omhoog. En de rest wat we nu nog niet weten. En als ik zover kom: ik zou ook geen hulp durven vragen. Het is echt niet altijd: eigen schuld, dikke bult.

teo
teo10 dec 2018 - 12:50

Mensen met problemen dien geholpen te worden, maar een "betalingsprobleem" is een nietszeggend subjectief begrip die op iedereen op zichzelf  kan toepassen..Meer (moeten) uitgeven van oa het fokken van kinderen of een te hoge hypotheek valt onder eigen verantwoording..Dan maar geen verlichtte kerstboom.

1 Reactie
tenormin
tenormin10 dec 2018 - 14:18

Kinderen fokt men niet; wel dieren. Vrij respectloos.

latevogel
latevogel10 dec 2018 - 12:43

Kleine toevoeging, aan de onderkant komt men alleen maar moeilijker vooruit in de stroperige financiën.Ik heb respect voor degene die bijstand hebben en dat al voor jaren. Kijk eens naar de stijging van die uitkering.Bijvoorbeeld afgelopen jaar kwam er ongeveer 1% bij. Hoeveel stegen tussentijds de prijzen en lasten?Pensioenen zoals die van de metaalsector leverden de afgelopen 4 jaar netto in, bleven niet eens op het oude bedrag staan. En dat na al die jaren papieren beloften die je ontving hoe goed het zou zijn als je met pensioen ging!

latevogel
latevogel10 dec 2018 - 12:40

Klein voorbeeld hoe je kunt "vallen" in financieel opzicht: "Je hebt van november vorig jaar tot dit jaar februari 3 maanden ww van ongeveer 1200 euro, daarna 1 maand bijstand van ongeveer 950 euro. Dan ga je aan de slag voor ongeveer 1760 euro in de maand voor 7 maanden, vervolgens komt de winterstop weer om de hoek vanwege het werk en kom je weer in de ww en ontvangt per maand (22 werkdagen) 1072 euro. Intussen heb je geen huurtoeslag en de huur is ongeveer 530 euro. Je komt niet voor toeslagen bij de gemeente in aanmerking, het enige wat je nog krijgt is 58 euro per maand aan zorgtoeslag. Per maand is dit ongeveer 1460 euro gemiddeld. Als je alle kosten rekent, de toeslagen eraf haalt (gemeente en huur) dan kom je iets boven het bijstandsniveau met toeslagen uit. Zou iemand in de bijstand moeilijk in de schulden kunnen geraken?

manwijf
manwijf10 dec 2018 - 12:27

Als 38% niet of moeilijk meer rond kan komen, hoe kunnen ze dan nog met droge ogen beweren, dat het zo goed gaat met NL? Van de andere kant: Een (te) duur huis, een heel groot gezin, huisdieren, slechte gewoonten als roken en heel veel meer onnodige uitgaven zijn een keuze. Het op te grote voet leven is anno 2018 erger dan ooit. 
Het is prima dat het Nibud adviseert, maar dat wij allemaal op moeten draaien voor financiele onbenullen gaat er bij mij niet in. Als je elk dubbeltje omkeert loont, dat dus nauwelijks. Alleen dan wanneer je buiten je schuld in de problemen geraakt, is fijn dat er een vangnet is. Dat het ook niet helpt in het terugdringen van het  probleem, blijkt wel uit het feit, dat het aantal schuldenaren niet afneemt maar toeneemt. We moeten weer leren de tering naar de nering te zetten. 

vergeergr
vergeergr10 dec 2018 - 12:08

waarom moet altijd gemeenten of instanties helpen met schulden laten ze het zelf oplossen, meestal is dit door eigen schuld, zo niet kan het altijd nog 

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer10 dec 2018 - 11:35

Verslaving speelt ook een rol.

januitgroningen
januitgroningen10 dec 2018 - 11:33

De SP heeft zich ook al geïnfiltreerd in allerlei organisaties. 'Arjan Vliegenthart. . Een SP' er werd burgemeester. SP' ers die zich opwerpen in allerlei woordvoerderschappen van organisaties. Terwijl de SP bij lange na niet meer de SP is, zoals in de jaren 90.  Vandaar ook, door mee te gaan in het beleid van Rutte, kregen ze dus ook toegang tot deze 'banen'. Ikke Ikke en het volk kan stikken. Ze proberen nog enigszins het accent te leggen, zoals schimmelwoningen, maar dat helpt niet meer. De SP holt alsmaar verder achteruit. 

Marjan Stok
Marjan Stok10 dec 2018 - 11:24

Vaak is schaamte een grote factor waardoor men niet aanklopt voor hulp. 

2 Reacties
marleenvanh
marleenvanh10 dec 2018 - 11:58

Ja en dat is op zich best erg, maar de vraag is wel of die schaamte misschien -deels- gewoon TERECHT is. Kijken wat je buurman heeft en dan menen dat je daar ook 'recht' op zou hebben ook al heb je er het geld niet voor. Domme hebzucht noem ik dat en de maatschappij mag ze er dan uit trekken. Ik kom uit een vrij arm gezin. Er was genoeg voor de basis behoeften, maar dat was het. Toch hadden mijn ouders geen schulden. Dat was een andere tijd, weet ik, maar toch....... 

Netflixfan
Netflixfan11 dec 2018 - 11:33

Ik vind het schaamteloos dat mensen die klagen en piepen en om hulp vragen rustig door gaan met 8 euro per dag weg te paffen. Over  de wekelijks gekochte kratjes bier en flessen wijn zal ik het maar niet hebben.