NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Schrijf overheidsplannen begrijpelijker op'

20 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
miljoenennota 930 520 financien koffertje
D66 en ChristenUnie willen dat belangrijke politieke documenten als de miljoenennota voortaan ook worden verspreid in een versie die begrijpelijk is voor mensen die niet zo goed kunnen lezen en schrijven. De twee coalitiepartijen vragen daarvoor steun in de Tweede Kamer.
Zo'n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Het kabinet trekt 5 miljoen euro extra per jaar uit om laaggeletterdheid tegen te gaan, bijvoorbeeld met taalcursussen. Maar D66 en de ChristenUnie vinden het daarnaast belangrijk dat de overheid op een begrijpelijke manier communiceert.

D66 laat miljoenennota hertalen

,,We maken het in de politiek vaak heel erg ingewikkeld, terwijl het belangrijk is dat iedereen begrijpt wat er in Den Haag besloten wordt'', aldus fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. ,,Of je nu goed kunt lezen en schrijven of niet: het gaat erom dat ingewikkelde beslissingen op een begrijpelijke manier worden uitgelegd'', vult D66-voorman Alexander Pechtold aan.
D66 heeft daarom dit jaar de samenvatting van de miljoenennota laten hertalen. De vereenvoudigde versie, aangepast aan het taalniveau dat volwassenen minimaal moeten hebben om volwaardig te kunnen meedoen in de samenleving, wordt donderdag aangeboden aan stichting Lezen & Schrijven. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!