Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schrap houdbaarheidsdatum op pasta en rijst'

10-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195x90_koffie_01.jpg
De houdbaarheidsdatum op pasta, rijst en koffie moet worden geschrapt. Deze producten kunnen nauwelijks over de datum raken, maar er staat wel op dat ze slechts tot een bepaalde datum houdbaar zijn. Consumenten gooien daardoor onnodig veel kilo's weg.
Aanpassing regels
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten. Samen met haar Zweedse collega pleit ze voor aanpassing van de Europese regels voor houdbaarheidsdata.
Verspilling tegengaan
,,Het is goed dat wij in Europa één lijn trekken om veilig eten en drinken te garanderen, maar die regels moeten verspilling niet in de hand werken'', schrijft Dijksma. ,,Mensen gooien nu onnodig eten weg, omdat ze niet weten wat die datum op de verpakking precies betekent. Voor extreem houdbare producten als pasta of rijst is geen datum dan ook beter dan een houdbaarheidslimiet die niets zegt.''
'Misleidend'
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) juicht het toe dat Dijksma voedselverspilling op de Europese agenda wil zetten. Zij drong er zelf eerder op aan de houdbaarheidsdata te schrappen. ,,Het is goed dat de staatssecretaris nu hiermee aan de slag gaat in Europa. Er is nog veel meer winst te behalen bij de informatie over ons voedsel. Zo is de term 'ten minste houdbaar tot' misleidend, omdat het gaat om een kwaliteitsaanduiding en producten na deze datum nog prima gegeten kunnen worden.'' Dik wil dat Dijksma onderzoekt of de aanduiding 'kwaliteit gegarandeerd tot', zoals ook in andere landen wordt gebruikt, tot minder verspilling zal leiden.
'Kijk, ruik en proef'
Volgens Corné van Dooren, voedingsmiddelenspecialist bij het Voedingscentrum, komt de gezondheid niet in het geding door het schrappen van de houdbaarheidsdatum. ,,Het gaat om een kwaliteitsgarantie van de fabrikant, niet om een veiligheidsdatum. Eigenlijk is het net als met een koelkast, die gooi je ook niet weg als de garantie is verlopen. Wij adviseren altijd wel om te kijken, te ruiken en te proeven'', vertelt Van Dooren. Hij wijst erop dat op producten als suiker en zout ook geen houdbaarheidsdatum staat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!