Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schoon' leven veroorzaakt diabetes type 1

29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
diabetes-777001_960_720
Een te 'schoon' leven kan tot diabetes type 1 leiden. Tot die conclusie komen internationale microbiologen, samen met Nederlandse onderzoekers. Dit type diabetes is in amper vijftien jaar tijd in de westerse wereld verdubbeld. De Telegraaf meldt vrijdag dat de toenemende hygiëne in de directe leefomgeving hier een belangrijke verklaring voor is.
Nederland telt ruim 15.000 kinderen en jongvolwassenen (tot circa 23 jaar) met deze jeugd- of ’juveniele’ vorm van diabetes.
De groep wetenschappers publiceert zijn bevindingen vrijdag in het Amerikaanse medische vaktijdschrift Cell. Het gaat om een vergelijkende studie bij 222 zuigelingen in Finland, Estland en de Russische deelrubriek Karelië. In Finland blijkt deze vorm van ’suikerziekte’ zes keer meer voor te komen dan in Rusland. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

tukkierazcall
tukkierazcall30 apr. 2016 - 7:06

Het valt me op, dat "iedereen" weet dat dit onderzoek onzin is of niet.Er zijn natuurlijk verschillende oorzaken aan te wijzen waarom iemand diabetes heeft. Maar om nu gelijk te roepen dat zo'n onderzoek onzin is, is wel een beetje kort door de bocht. Vroeger kwam diabetes veel minder voor dan nu, maar toen waren er weer andere ziektes. Het komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, en er zal een oorzaak zijn. Goed dat er onderzoeken zijn, daar valt toch weer een heleboel van te leren. Maar niet gelijk roepen dat dit allemaal onzin is.

marie47
marie4729 apr. 2016 - 19:51

Mijn dochter kreeg met 12 jaar diabetes en dat komt beslist niet door een te schoon leven en ook niet doordat ze te veel suiker zou hebben gehad. Het is een auto immuunziekte, die alleen al door een fikse verkoudheid kan ontstaan. Bovendien komt het in de familie vaker voor. Dit hele onderzoek kan m.i. naar het rijk der fabelen. 

hansyvonne
hansyvonne29 apr. 2016 - 18:25

Flutrapport, dat geen bal te maken heeft met de ontwikkeling in Nederland. Een onderzoek in Karelië (?) , nou daar vallen de experts hier in Nederland steil van achterover! Had dat onderzoek gehouden in Nederland en de ons omringende landen. Dan waren jullie goed bezig geweest. Vanaf nu gaan verschillende mensen met diabeet-type1, kijken naar die rapporten en voelen zich 'gered' door dit gedrocht van een onderzoek. Lekker bezig, met deze vorm van onrust zaaien en valse verwachtingen opwekken!

astrogeert
astrogeert29 apr. 2016 - 15:17

Logisch want in al die schoonmaakmiddelen zitten zoveel verschillende stoffen die je lichaam op de een of andere manier kunnen vergiftigen. En vraag me af waarom de zepen van tegenwoordig onnodig complex moeten zijn. Vroeger waren ze erg eenvoudig van samenstelling. En reinigende net zo goed of beter eigenlijk. Dus door minder van de moderne zeep te gebruiken kom je ook minder in contact met deze mogelijk giftige reinigingschemicaliën. Ook als is de giftigheid minimaal maar op den duur???????

pk49
pk4929 apr. 2016 - 15:09

dit is weer zo'n onderzoek waar we niet veel aan hebben. Moeten nu alle hygiëneregels overboord? Als diabetespatient vermoed ik dat de eetgewoontes van de moderne mens de hoofdoorzaak is. En erfelijkheid kan ook een grote oorzaak zijn. In mijn familie zijn alle mannen diabetespatient.

audb
audb29 apr. 2016 - 13:58

Het onderzoek geeft gewoon aan dat juist te veel schoonmaken en dat danken we vooral aan de bekende antibacteriële schoonmaak hype middelen we te weinig weerstand aan het opbouwen zijn tegen schadelijke bacteriën.Het wilt echter niet zeggen dat Type 1 diabetes mellitus niet kan krijgen als je " niet netjes bent" het kan namelijk erfelijk zijn. Maar wat te veel mensen nog steeds denken is dat je "suiker" krijgt als je te veel suiker eet of drinkt dat is echt een overleving verhaal die gewoon weg niet klopt.

maurik
maurik29 apr. 2016 - 13:42

wat is er weer veel geld uitgegeven aan zo'n onderzoek. en wat levert het op???niets nieuws, en een artikel om hartelijk om te lachen.....en ik ben zo "onnozel" om het te lezen hahhaaaa

wickie123
wickie12329 apr. 2016 - 13:38

Schoon zijn is niet de oorzaak, schoonmáken met rotzooi is de oorzaak!Het toenemende gebruik van synthetische geurstoffen en conserveringsmiddelen , maar daar gaan ze het natuurlijk niet over hebben.wetenschappelijk onderzoek naar de synthetische parfums en conserveermiddelen bv:methylisothiazolinone  die er tegenwoordig in alle wasmiddelen, cosmetica  en haar- en huid pructen zit, vooral kinderen en baby's zijn snel vergiftigd. Heel erg toxisch:Veel producten, waaronder (af-)wasmiddelen, cosmetica, huid- en haarverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen, bevatten TEVEEL synthetische parfum en conserveringsmiddelen. Natuurlijke parfums worden steeds vaker vervangen door synthetische parfums en zijn niets anders dan chemicaliën die voor geur zorgen. Vaak gaat het om gevaarlijke chemicaliën, die worden onttrokken uit petroluem. Een synthetisch parfum kan zo’n 4000 aparte ingrediënten bevatten, waarvan er vele toxisch en kankerverwekkend zijn. Ze blijven overal aankleven en in de lucht hangen  parfums voor de huiskamer, voor op het toilet, parfums voor de auto, goedkope parfums voor de kinderen.Ban het uit!

carlimeti
carlimeti29 apr. 2016 - 12:50

Wat een onzin verhaal.Ze weten zeker niet hoe het werkelijk ontstaat.....

alberdina diana brouwer
alberdina diana brouwer29 apr. 2016 - 12:31

nu fijn en zo is er dan weer iets wat waarschijnlijk een oorzaak van een ziekte is echt ik krijg soms het idee dat men door slaat in alle onderzoeken en hoe iets ontstaat de oorzaken zijn zeer divers dat is duidelijk. maar zou verder vind ik niet van belang zijn hoe er mee om te gaan is meer van belang dan de oorzaak

2 Reacties
manwijf
manwijf29 apr. 2016 - 12:52

Posts zonder interpunctie zijn niet alleen onleesbaar, maar ook respectloos naar de lezer toe!

maurik
maurik29 apr. 2016 - 13:41

niet iedereen kan foutloos schrijven

A.v.d Horst
A.v.d Horst29 apr. 2016 - 12:06

Wat is het slot van dit artikel?

1 Reactie
pietergompie
pietergompie29 apr. 2016 - 12:30

Links kijken..

loes63
loes6329 apr. 2016 - 12:00

Er staat ook niet dat IEDEREEN met diabetes type 1 dat heeft door te schoon te leven.En ik heb geen diabetes, welk type dan ook, maar dat wil niet zeggen dat ik vies leef.

1 Reactie
manwijf
manwijf29 apr. 2016 - 12:50

Uiteraard niet. Een koe is een dier, maar niet ieder dier is een koe...

korenbloem2000
korenbloem200029 apr. 2016 - 11:59

Mijn vermoeden is dat het meer voor komen van diabetes type 1 te wijten is aan de hogere levensstandaard, meer inkomen, dus ook meer snoep, chips, vlees en andere ongezonde  voeding te kunnen kopen/gebruiken......Als je ziet wat tegenwoordig een kind binnen krijgt aan suiker, vet en ASO kleurstoffen, is schrikbarend!

2 Reacties
carlimeti
carlimeti29 apr. 2016 - 12:53

je krijg geen diabetes type 1 door veel suiker te eten,dan krijg je namelijk type 2 en dat  heeft wel te maken met dikte enz.

corriegraven
corriegraven29 apr. 2016 - 18:34

Diabetes type 1 wordt veroorzaakt door een immuun ziekte.Tijdens een onschuldige griep/verkoudheid valt het lichaam onbedoeld het eigen lichaam aan. Bij diabetes gebeurd dat bij de eilandjes van Langehans. Het heeft totaal niets te maken met snoep, chips, vlees en andere ongezonde voeding. En ook niet bij het gebruik van suiker, vet en ASO kleurstoffen. Als je niet weet waar je over praat, houd dan je commentaar voor je.

pieterdebode
pieterdebode29 apr. 2016 - 11:48

Ik vraag mij af in hoeverre dit onderzoek klopt.Ik ben geboren in 1955. Toen was echt alles niet zo schoon.1 x per week in de teil, samen met mijn zus. 1 x per week schoon ondergoed. Douchen na de gymles, er waren niet eens douches. Kan zo wel even doorgaan.Volgens het onderzoek zou ik dus geen diabetes type 1 kunnen hebben. Uitzonderingen bevestigen de regel, maar ik zal echt niet de enige zijn uit die tijd die deze aandoening hebben!!!

1 Reactie
kayserzinn
kayserzinn29 apr. 2016 - 12:01

jij hebt helemaal gelijk het is al heel lang bekend dat Finland en nog wat andere landen een heel hoog percentage hebben van diabetes 1 ik hen twee kinderen met diabetes 1 en twee zonder rara hoe komt dit ik vind dit onderzoek dan ook heel vaag

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!