NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Schooltoets rekenen telt mee voor diploma

10 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
examen
Leerlingen op de middelbare school moeten volgend jaar weer hun best doen op een rekentoets om te slagen voor hun eindexamen. Maar scholen mogen die toets zelf maken.
Om het rekenniveau van scholieren op te krikken, werd vijf jaar geleden een landelijke rekentoets ingevoerd. Vwo'ers moesten minstens een 5 halen om te kunnen slagen. De 'afrekentoets', zoals hij al gauw door het leven ging, sneuvelde na felle kritiek.

Nieuwe rekentoets

Scholen moeten voortaan een rekentoets opnemen in het zogenoemde schoolexamen, schrijven verantwoordelijk ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven. Dat examen bepaalt samen met het centraal eindexamen of een scholier een diploma krijgt. Voor de nieuwe schooltoets moet een scholier minstens een 4 halen om te kunnen slagen.
Wie volgend jaar al eindexamen doet, krijgt nog niet met de nieuwe schooltoets te maken. Datzelfde geldt voor mbo'ers die al aan hun opleiding zijn begonnen.

Nieuwe richtlijnen

Scholen kunnen kiezen voor één toets, een reeks toetsen of een andere manier om de rekenvaardigheid van hun leerlingen te beoordelen. Scholen die nog geen eigen toets hebben, kunnen de 'oude' nog blijven gebruiken.
Ook de nieuwe opzet is niet definitief. Er wordt gewerkt aan nieuwe richtlijnen voor wat leerlingen moeten kennen en kunnen. Mogelijk gaat daardoor ook het rekenonderwijs weer op de schop.

Teleurgesteld

De Tweede Kamer moet zich nog over de plannen buigen, maar regeringspartijen CDA en D66 zien er al niets in. D66-Kamerlid Paul van Meenen is ,,teleurgesteld'' en spreekt van ,,een afrekentoets 2.0''. ,,Zo komen we er niet met beter rekenen. Dit gaat te veel over toetsen en te weinig over beter onderwijs.''
CDA'er Michel Rog vindt het ,,jammer dat de minister blijft hangen in de groef dat er een toets moet komen''. Ook hij hamert op ,,beter rekenonderwijs, in plaats van de rekentoets als zaligmakend te zien''. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!