Kassa

Schoolleiders maken zich zorgen over lerarentekort in coronatijd

01-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leraar docent leerkracht klas

Of er dit schooljaar voldoende leraren voor de klas gezet kunnen worden, is volgens schoolleiders maar de vraag. Op dit moment kampen scholen al met een lerarentekort. Scholen moeten het nu met nog minder mensen doen vanwege het coronavirus en de daaraan verbonden quarantainevoorschriften, blijkt uit een enquête van Algemene Vereniging Schoolleiders (AVN).

De onderzoekers ondervroegen 600 schooldirecteuren, met name van basisscholen. 83 procent van hen maakt zich zorgen of er wel voldoende personeel is. "Er is normaal al een lerarentekort, door extra afwezigheid uit voorzorg, coronabesmetting of coronagerelateerde klachten is het nog meer een uitdaging om iedere groep bezet te krijgen. Zeker als straks de winterperiode aanbreekt", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Te lang wachten op uitslag coronatest

Volgens het AVS duurt het te lang voor leraren de uitslag van een coronatest krijgen. Het gros krijgt de uitslag binnen 24 tot 48 uur. Maar 13 procent van de scholen moet langer wachten op de testuitslag. "Dit is wat ons betreft echt ongewenst, want vaak kun je ook nog niet direct terecht", aldus de AVN. "En al die tijd - vanaf aanmelding voor de test tot en met de testuitslag - kunnen ze niet voor de klas." Daarom wil de vereniging dat leraren voorrang krijgen in het testbeleid. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!