Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Scholieren lieten tussenjaar schieten

12-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reizen 930 x520
Na het eindexamen een jaartje naar het buitenland was in 2014-2015 even niet meer zo populair. Havo- en vwo-scholieren gingen vaker rechtstreeks door naar het hbo of de universiteit. Ze lieten hun tussenjaar schieten. Dat komt door de invoering van het leenstelsel, denkt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Dure beslissing 
De basisbeurs voor studenten, die meestal een gift was, is afgelopen zomer omgezet in een lening. ''Leerlingen die in 2014 slaagden voor hun eindexamen, zagen het leenstelsel aankomen. Ze dachten: als ik nu een tussenjaar neem, val ik volgend jaar onder het nieuwe stelsel. Dan wordt het een dure beslissing om een jaar te reizen of te werken. Ze gingen meteen studeren, zodat ze de invoering voor zouden zijn'', aldus de dienst dinsdag.
Havisten en vwo'ers
Scholieren die nu slagen, vallen hoe dan ook onder het leenstelsel. Het CBS denkt daarom dat het aantal scholieren dat na het eindexamen een wereldreis maakt, de komende jaren terugkeert op het oude niveau.In 2014 haalden ongeveer 45.000 havisten en 32.000 vwo'ers hun diploma. Van de havisten ging 83 procent rechtstreeks naar een hbo, terwijl 80 procent van de vwo'ers naar een universiteit ging. Een paar jaar eerder was dat respectievelijk 77 procent en 70 procent. De groep wereldreizigers daalde van 18 naar 9 procent onder vwo'ers en van 15 naar 9 procent onder havisten. Meisjes gaan vaker van het vwo naar een hogeschool dan jongens. Volgens het CBS komt dat doordat sommige opleidingen die bij meisjes populair zijn, alleen op het hbo te vinden zijn, zoals de pabo en sociaal-pedagogische hulpverlening.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!