Scholen niet klaar voor 1040 uur les
17-07-2013
• leestijd 2 minuten
Het gaat middelbare scholen niet lukken om komend schooljaar 1040 uur les te geven aan de leerlingen uit de onderbouw. ,,Alle roosters zijn gemaakt op 1000 uur'', stelt voorzitter Sjoerd Slagter van koepelorganisatie VO-Raad woensdag.
Vanaf 1 augustus gaat een nieuwe wet in waardoor scholen zich aan de zogeheten 1040-urennorm moeten houden. ,,Iedereen ging ervan uit dat de wet weliswaar zou ingaan, maar dat de norm toch 1000 uur zou blijven'', aldus Slagter.
Problemen
Scholen kregen recent een brief van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) waarin staat dat 1040 uur toch echt de regel wordt. Volgens Slagter komen middelbare scholen daardoor ,,zwaar in de problemen''. Er is volgens de voorzitter geen geld om de nieuwe norm uit te voeren.
Modernisering
De beste oplossing is volgens de VO-Raad dat de Inspectie van het Onderwijs de 1040 uur niet gaat handhaven. ,,Er is in het regeerakkoord en in de Tweede Kamer alweer gepleit voor modernisering van de tijden, dus de 1040-urennorm zou je los kunnen laten'', aldus Slagter.
Maatwerk
Volgens het ministerie geldt de wet die inmiddels is aangenomen. ,,Dat weet de VO-Raad, die kan niet verrast zijn.'' Volgens een woordvoerder is er binnen de regels ruimte voor maatwerk en zal de inspectie daar ook rekening mee houden.
Klachten
De nieuwe wet is opgesteld omdat het ministerie van Onderwijs werd overspoeld door klachten van ouders en leerlingen die minder les kregen dan de toenmalige wet voorschreef. Ook verzetten veel scholieren zich tegen zogenoemde ophokuren: uren die wel meetellen, maar waarin geen les wordt gegeven.
Norm
De bedoeling van het ministerie was om de norm op 1000 uur te stellen, maar om in de Tweede Kamer een meerderheid te krijgen werd tegemoet gekomen aan de eis van de PVV om de norm op 1040 te stellen. Inmiddels is de Tweede Kamer hierop teruggekomen, waardoor Dekker aan het werk moet om de regels weer te veranderen.
Akkoord
Ondertussen wordt ook gepoogd tot een nationaal onderwijsakkoord te komen, waar modernisering van de onderwijstijden ook onderdeel van is. Die onderhandelingen liggen momenteel stil, omdat werkgevers- en werknemersorganisaties niet verder willen praten zolang de lerarensalarissen worden bevroren.
ANP