Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Scholen maken niet genoeg duidelijk dat ouderbijdrage vrijwillig is

08-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1444 keer bekeken
  •  
kinderen schoolplein onderwijs 1127

Volgens de Inspectie van het Onderwijs schieten de meeste scholen tekort in de communicatie over de vrijwillige ouderbijdrage. Een meerderheid van de middelbare scholen overtreedt de wet door niet duidelijk te melden aan ouders dat de financiële bijdrage die zij vragen voor bijvoorbeeld excursies of extra vakken vrijwillig is.

De Inspectie deed een steekproef onder 160 middelbare scholen. 

In augustus 2021 werd een nieuwe wet van kracht, waarin geregeld is dat kinderen waarvan de vrijwillige bijdrage niet is betaald, gewoon mee mogen doen aan alle programma's en activiteiten die de school aanbiedt.

Het gaat bijvoorbeeld om schoolreisjes, kamp, kerstviering en Sinterklaas, bijles en huiswerkbegeleiding en extra onderwijsprogramma's. De wet moet kansenongelijkheid onder kinderen verminderen.

Extra aandacht aan informatievoorziening

Uit een enquête van Kassa in samenwerking met Ouders & Onderwijs kwam vorig jaar naar voren dat twintig procent van de ouders ervaarden dat hun kind niet mee mocht doen aan activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet werd betaald.

De Inspectie van het Onderwijs vraagt schoolbesturen extra aandacht te geven aan de informatie over de vrijwillige ouderbijdrage. Als dit niet goed wordt gedaan, kan de Inspectie een school een sanctie opleggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!