Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Scholen en makelaars in overtreding met kopie paspoort

1 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
BSN nummer identiteitsfraude paspoort 930
Tientallen scholen en makelaars zijn in overtreding. Ze vragen onrechtmatig om kopieën van identiteitsbewijzen. De Nationale ombudsman spreekt hier schande van en zegt in het programma Kassa XL dat er sancties nodig zijn. ‘Want die regels zijn er niet voor niks. Die regels zijn er ter bescherming van de burgers.’

Maken kopie is, op enkele uitzonderingen na, verboden

‘Kan u even een kopietje sturen van uw identiteitsbewijs?’ Het lijkt een heel normaal verzoek, waar de meeste mensen dan ook gehoor aan geven. Maar wat weinig burgers weten, is dat het maken van een kopie van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart - op slechts enkele uitzonderingen na - bij wet verboden is. De regels zijn duidelijk maar handhaving op de wet ontbreekt.
Uit onderzoek Kassa XL, blijkt dat ruim twintig scholen en ruim veertig aanbieders van huurwoningen de regels overtreden. Als leerlingen op studiereis gaan, vragen veel scholen aan de ouders om vooraf een kopie van een identiteitsbewijs van de leerling in te leveren. Ook aanbieders van huurwoningen gaan de fout in. Ze vragen woningzoekenden om kopieën van identiteitsbewijzen nog voordat er een bezichtiging heeft plaatsgevonden.

Kopie afgeven wordt normaal gevonden

Burgers zijn het inmiddels heel normaal gaan vinden om kopieën van hun identiteitsbewijzen af te geven. Criminelen maken hier slim misbruik van en vragen met een smoes om kopietjes die ze vervolgens gebruiken om iemands identiteit te stelen met allerlei consequenties. Zo kunnen criminelen op naam van het slachtoffer een pand huren, waar ze een wietplantage in runnen.

Autoriteit Persoonsgegevens deelde nog geen boetes uit

Om te voorkomen dat kopieën van identiteitsbewijzen niet in verkeerde handen vallen, zijn er duidelijke regels opgesteld die organisaties verbieden hierom te vragen. De Autoriteit Persoonsgegevens is verantwoordelijk voor de handhaving en mag boetes uitdelen als de regels worden overtreden, maar tot op heden heeft deze instantie nog nooit een dwangsom opgelegd of een boete uitgedeeld als een organisatie om kopieën van identiteitsbewijzen vroeg. Bedrijven en instanties voelen dan ook geen enkele noodzaak om te stoppen met het vragen om die kopieën.

Ombudsman: Overheid moet streng optreden

De Nationale ombudsman zegt in het programma Kassa XL dat de overheid streng moet optreden als er tegen de regels in toch om een kopie van een identiteitsbewijs gevraagd wordt. ‘Daar horen onder omstandigheden ook sancties bij. Want die regels zijn er niet voor niks. Die regels zijn er ter bescherming van de burgers.’
Kijk KassaXL Het Digtale Doolhof, zaterdag 2 juni 19.05 uur NPO1
Voor tips om je digitale weerbaarheid te verhogen: Dossier KassaXL Het Digitale Doolhof

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!