Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen

11-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Medicijnen-groot_36.jpg
De farmaceutische industrie moet meer inzicht geven in de kosten van dure medicijnen omdat die een steeds groter deel van de zorgkosten opslokken. Die oproep deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het Chinese Dalian waar ze de zomereditie van het World Economic Forum bijwoont.
Prijzige medicijnen
Er komen steeds meer heel dure medicijnen op de markt. Ze zijn vaak bestemd voor een klein aantal patiënten en zijn daardoor zeer prijzig. Maar alleen de industrie kent het kostenplaatje van de geneesmiddelen, aldus Schippers. Zij vindt dat de samenleving recht heeft om te weten hoe de kosten zijn opgebouwd omdat de samenleving deze kosten ook moet opbrengen.
Transparantie in deze zaken krijgen, is volgens haar een kwestie van de lange adem. ,,Dit veranderen we niet zomaar, het zal stap voor stap gaan, maar we moeten er nu een begin mee maken.'' Ze voert inmiddels al gezamenlijk met België en Luxemburg prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie omdat ze samen sterker staan.
Volgend jaar als Nederland voorzitter van de Europese Unie is wil ze het onderwerp hoog op haar agenda plaatsen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!