Kassa

Schippers wil aanpak verspilling in de zorg

  •  
04-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1_04.jpg
Er moet een einde komen aan verspilling in de zorg. Dat vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) die geschrokken is van recent onderzoek dat uitwees dat patiënten in de thuiszorg gemiddeld voor zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen thuis hebben liggen.
Met de almaar stijgende kosten in de zorg is het tijd voor actie, vindt Schippers, die maandag tijdens een conferentie in Den Haag de sector oproept in beweging te komen.
Kleinere verpakkingen
Zo wil de minister dat de farmaceutische industrie en producenten van verbandmiddelen met de apothekers komen tot kleinere verpakkingen. Ook moet wat haar betreft bekeken worden hoe verpleegkundigen grote verpakkingen met medicijnen en verbandmiddelen voor meer dan één patiënt kunnen gebruiken. ,,Zonder dat de patiënt er minder van wordt, kunnen we miljoenen euro’s besparen'', aldus Schippers.
Meer zorg in de buurt
Schippers wil dat patiënten voor meer zorg in de buurt terechtkunnen, bijvoorbeeld bij de huisarts. Ze moeten volgens haar daarom minder vaak worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Ook moet de verpleegkundige weer de wijk in, vindt Schippers, want dat bespaart geld. En ze roept artsen op waar mogelijk het goedkoopste medicijn voor te schrijven. De Nederlandse Zorgautoriteit onderzoekt hoe meer zorg in de buurt georganiseerd kan worden. De resultaten worden deze zomer verwacht.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!