Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Schippers vindt 'zoutwet' nog niet nodig

29-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
voedsel_07.jpg
Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting hoopten dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) met wetgeving zou komen om ervoor te zorgen dat er minder zout in voedsel belandt. Maar Schippers gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat zij nog niet denkt aan wetgeving, omdat bedrijven volgens haar weldegelijk stappen zetten.
Tempo
Een Kamermeerderheid (PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) wil dat er meer werk wordt gemaakt van de zoutreductie. Volgens de minister zit het tempo er bij een aantal sectoren goed in en zij wil dat kringetje groter maken. ,,Als er onvoldoende gebeurt, maak ik een wet. Maar er worden behoorlijke stappen gemaakt. Ik wil dat de voortgang breder en zichtbaarder wordt'', stelde zij.
Monitoring
Schippers wil dat een platform, met daarin ook de sector, gaat zorgen voor betere monitoring van de afspraken om zout, slechte vetten en ook suiker in producten te verminderen. Zo zou beter zichtbaar moeten worden wat er gebeurt en welk bedrijf bijvoorbeeld als enige in een sector niet meedoet. Ook de topsector agro en food wil zij aan het platform koppelen. De Nederlandse voedselindustrie kan zo inzetten op innovaties om producten met minder zout toch smaakvol te laten zijn.
'Loze belofte'
Supermarkten en vleesindustrie maakten onlangs bekend dat het zoutgehalte in vlees de komende twee jaar 10 procent omlaag wordt gebracht. Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting noemden dat een ,,loze belofte''. Zij zouden liefst zien dat de zoutreductie in alle sectoren wettelijk wordt geregeld.
Risico's
Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek vorig jaar dat vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips nog steeds te veel zout bevatten. Het zoutgehalte is de laatste jaren nagenoeg onveranderd gebleven.
Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert. ANP

Meer over:

voedsel, zout, diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor