Kassa

Schippers staat nieuwe bloedtest toe

17-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwanger_15.jpg
Zwangere vrouwen kunnen binnenkort in Nederland een nieuwe bloedtest laten uitvoeren waarmee onder meer het syndroom van Down kan worden opgespoord. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat besloten, in reactie op een positief advies van de Gezondheidsraad.
Vervolgscreening
De zogeheten NIPT-test wordt vanaf 1 april volgend jaar aangeboden bij acht universitaire medische centra als een vervolgscreening tijdens de zwangerschap. Vrouwen bij wie een verhoogd risico is vastgesteld op een baby met bijvoorbeeld Down, kunnen kiezen voor de NIPT als vervolgonderzoek, naast de nu al beschikbare vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
De test wordt in eerste instantie voor 2 jaar aangeboden. Daarna hakt Schippers op basis van een evaluatie de knoop door over definitieve toelating van de test als structureel onderdeel van de screening tijdens zwangerschap.
DNA test
Bij de test wordt bloed afgenomen bij de zwangere vrouw. Het DNA van de foetus dat hierin aanwezig is, wordt getest op chromosoomafwijkingen. In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie brengt de test geen risico op een miskraam met zich mee. Of de test ook vergoed gaat worden is nog niet zeker. Schippers heeft het College voor Zorgverzekeringen daarover om advies gevraagd.
Een aantal Nederlandse ziekenhuizen werkte eerder al zonder vergunning mee aan de test. Bloed werd hier afgenomen en naar België gestuurd voor onderzoek. Schippers floot de ziekenhuizen daar voor terug, omdat ze de test nog niet had goedgekeurd. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!