Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schippers past zorgplan aan

06-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorg_46.jpg
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) past haar omstreden plan aan om de vrije artsenkeuze te beperken. Ze heeft vrijdag een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern daarvan is dat verzekeraars patiënten makkelijker korting kunnen geven op het eigen risico wanneer ze van een geselecteerde zorgaanbieder gebruikmaken.
Vergrijzing
Haar eerdere plan sneuvelde december vorig jaar in de Senaat door tegenstemmen van drie PvdA'ers. Dat leidde bijna tot een kabinetscrisis. Schippers wilde eerst dit wetsvoorstel opnieuw indienen, maar komt nu met een andere aanpak, met hetzelfde doel.
Volgens Schippers neemt de vraag naar zorg de komende decennia sterk toe. Dat komt door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen chronische aandoeningen hebben. De zorguitgaven moeten daarom worden beperkt. Schippers zet in op
"een betere zorg voor minder geld". Kwaliteit moet lonen, zei de minister in een toelichting op haar plannen.
Kwaliteitseisen
Zij wil de compensatie voor verzekeraars zo veranderen, dat het voor hen lonend wordt om zich met de juiste zorg te richten op chronisch zieken en ouderen. Ook komen er strengere kwaliteitseisen voor zorgverzekeraars. Slecht presterende zorgverzekeraars wordt volgens Schippers de pas afgesneden. Door de strengere kwaliteitseisen hoeft er minder vaak en minder lang behandeld te worden en zullen er minder hersteloperaties nodig zijn.
Nieuw voorstel
Het oorspronkelijke zorgplan hield in dat verzekeraars aan mensen met een goedkope budgetpolis alleen nog behandelingen hoefden te vergoeden voor specialisten met wie ze een contract hebben. Dat moest bijdragen aan een kostenbesparing van circa 1 miljard euro. Die besparing wordt volgens Schippers ook met het nieuwe voorstel gehaald. Ze omschreef dit als "breder, maar wel complexer" dan zijn voorganger.
Draagvlak
Schippers zei dat ze goed heeft gekeken naar draagvlak voor haar nieuwe plan, zowel politiek als in het veld. Maar garanties zijn volgens haar niet te geven. "Dat weet ik sinds december." De VVD-minister ziet overigens niet in wrok om naar het mislukken van haar eerdere voorstel. "In de politiek moet je met een zakelijk oog kijken. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom." ANP

Meer over:

zorgplan, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!