Kassa

Schippers: meer training rondom orgaandonatie

17-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
donor_04.jpg
De inzet van speciaal getrainde verpleegkundigen leidt ertoe dat naaste familie vaker instemt met donatie van organen of weefsel. Uit een studie van Nichon Jansen van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) blijkt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot 20 procent meer toestemming voor donatie.
'Nederland zegt ja'
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het een duidelijke uitkomst. Ze pleit er maandag, aan het begin van de campagneweek 'Nederland zegt ja', voor om de training 'communicatie rond donatie' breed in te zetten.
Mensen opleiden
Schippers meent dat eigenlijk elk ziekenhuis met een eigen intensive care mensen hiervoor zou moeten opleiden. ,,Duidelijk was dat in ziekenhuizen nog veel te vaak nee wordt gezegd door familieleden (tegen de 70 procent). Deze studie bevestigt dat goede communicatie en begeleiding van familie leidt tot meer toestemming. Eigenlijk zou ieder ziekenhuis met een intensive care mensen hiervoor moeten opleiden. Je kan er namelijk mensenlevens mee redden'', vindt de minister.
Training
De training is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting. De getrainde verpleegkundige was in de studie van Jansen vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Het onderzoek wijst uit dat in het ziekenhuis met de speciaal opgeleide verpleegkundigen ruim 57 procent van de nabestaanden toestemming gaf voor donatie. In de twee andere ziekenhuizen was dit nog geen 40 procent.
Extra geld
De training wordt al in 38 ziekenhuizen gegeven. Schippers beslist later of er extra geld voor komt. Eind dit jaar moeten de resultaten van andere proeven bekend zijn waarmee ziekenhuizen kijken of ze vaker toestemming krijgen voor donatie. De minister beslist later welke aanpak landelijk een vervolg krijgt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!