Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schippers laakt illegale pillen in examentijd

08-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edith-schippers_11.jpg
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid vindt het onwenselijk dat nogal wat jongeren medicijnen slikken om examenperiodes door te komen terwijl die middelen daar niet voor bedoeld zijn. Bovendien zijn ze waarschijnlijk illegaal gekocht, onder meer via internet. Het gaat vooral om angstremmers, slaapmiddelen en ADHD-medicijnen zoals ritalin. Deze middelen worden normaal gesproken onder strikte voorwaarden door een arts voorgeschreven.
Campagne wordt overwogen
Schippers overweegt in een publiekscampagne aandacht te schenken aan de illegale aanschaf van dit soort medicijnen. Dat schrijft ze dinsdag in antwoord op Kamervragen van de VVD. Aanleiding was een enquête van EenVandaag onlangs waaruit bleek dat één op de 10 jongeren dit soort middelen als ,,breindoping'' gebruikt als zij tentamens moeten doen, terwijl ze geen recept daarvoor hebben. Dat gebeurt veelal met medeweten van hun ouders. Eén op de 20 slikt ritalin, dat een oppeppend effect heeft.
Ten onrechte zware medicatie?
De minister heeft geen aanwijzingen dat artsen dergelijke zware medicatie ten onrechte zouden voorschrijven. Ze neemt dan ook aan dat ze bijvoorbeeld via internet zijn gekocht, waar onder meer particulieren ze aanbieden. Dat is verboden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt volgens haar regelmatig meldingen hierover, waarna ze de websitehouder verzoekt deze advertenties te verwijderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!