Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schippers: KiesBeter.nl moet echt beter

20-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-groot_28.jpg
KiesBeter.nl, de vergelijkingssite voor de zorg, moet veel toegankelijker worden. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat patiënten die willen weten of een ziekenhuis goed is, daar via deze informatiepagina makkelijker achter moeten kunnen komen.
Schippers gaf woensdag in de Tweede Kamer aan dat ze het een mooi klusje voor het nationaal kwaliteitsinstituut gezondheidzorg vindt om van KiesBeter.nl een succes te maken. Ze wil dat ook informatie over geschorste en berispte artsen daar eenvoudiger op te vinden is. De vorming van dat kwaliteitsinstituut, waartoe het vorige kabinet besloot, heeft een paar weken vertraging opgelopen, hield de minister ongeduldig wordende Kamerleden voor. De ministerraad buigt zich medio juni over de voorstellen ervoor, waarna ook de Kamerleden alle informatie krijgen. Informatie over bijvoorbeeld wachttijden, sterftecijfers of infecties na operaties kan patiënten helpen bij hun zoektocht naar de beste zorg. Deze informatie komt wat Schippers betreft boven op de kennis die zorgverzekeraars al hebben over de kwaliteit van de zorg. En het past in haar aanpak om zorgverzekeraars in 2012 over 70 procent van de behandelingen te laten onderhandelen met de ziekenhuizen. Nu gebeurt dat al over 35 procent van de behandelingen, zoals bij liesbreuken. Door de nieuwe opzet worden ziekenhuizen meer beloond voor hun prestaties dan nu gebeurt door hun een vast budget te geven. Schippers verwacht dat zorgverzekeraars goede zorg tegen een scherpe prijs inkopen en dat ze daarbij ook bekijken waarom het ene ziekenhuis duurder is dan het andere of waarom ergens veel hersteloperaties zijn. Het zit met name de PvdA niet lekker dat de informatie waarmee de zorgverzekeraars dit najaar al met de ziekenhuizen moeten onderhandelen, door de vertraging bij de vorming van het kwaliteitsinstituut nog niet eenduidig is. Schippers vindt dat er hard wordt gewerkt aan de normen en richtlijnen. Volgens haar is de zaak in een stroomversnelling, sinds zorgverzekeraar CZ in 2010 besloot geen zaken meer te doen met ziekenhuizen die slecht presteerden bij de behandeling van borstkanker. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!