Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Schippers: "Geen bezwaar tegen vermindering aantal SEH's"

13 apr 2011
  •  
leestijd 2 minuten
arts_38.jpg
Minister Schippers van Volksgezondheid ziet geen bezwaren om het aantal SEH's in Nederland terug te brengen. Dat geeft zij aan in een antwoord op Kamervragen van Anne Mulder, Tweede Kamerlid voor de VVD. De Kamervragen waren gesteld naar aanleiding van het nieuws dat een onnodig beroep op de Spoedeisende Hulp jaarlijks  169 miljoen kost.
Schippers geeft in haar antwoord wel aan dat zij hier een aantal belangrijke voorwaarden aan stelt. "De beschikbaarheid van de spoedeisende hulp dient een belangrijk publiek belang en dat moet niet alleen van goede kwaliteit zijn, maar dient ook altijd binnen 45 minuten na melding met een ambulance bereikbaar te zijn. Ik voel me als minister in het bijzonder verantwoordelijk voor het waarborgen van dit belang en stel dan ook normen aan de bereikbaarheid en kwaliteit van de spoedeisende hulp."
Verder geeft Schippers in haar antwoord aan dat haar voorganger Ab Klink al maatregelen heeft genomen om het onnodig beroep op de SEH tegen te gaan. "Ik zal deze maatregelen onverkort doorvoeren." Schippers verkent ook een aantal andere opties zoals de samenwerking tussen huisartsenposten en SEH's. De huisartsenpost kan dan zoveel mogelijk de eerste stroom patiënten opvangen en eventueel doorverwijzen naar de SEH. Dat betekent dus dat de huisartsenpost of gevestigd moeten zijn voor de SEH, of geïntegreerd in de SEH. Volgens Schippers zal dan het aantal zelfverwijzers dat zich rechtstreeks meldt op de SEH hierdoor afnemen.
Ook wijst Schippers op het belang van een goede triage. "Het goed voorsorteren van de patiënt met een acute zorgvraag betekent dat de patiënt op de juiste plaats, op het juiste moment en door de juiste zorgverlener wordt behandeld. Goede triage voorkomt dat er onnodige schakels in de keten van de acute zorg worden gebruikt, die leiden tot extra vertraging van zorg die met spoed nodig is. Met het invoeren van een eenduidig triage instrument in de acute zorg wordt bovendien onnodig beroep op de SEH voorkomen."
Bron: Rijksoverheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar