Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schipholvluchten gewaarschuwd voor bomschoen

21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schiphol_07.jpg
Schiphol is een van de ongeveer 30 luchthavens waar luchtvaartmaatschappijen die naar de VS vliegen zijn gewaarschuwd alert te zijn op mogelijke aanslagen met bomschoenen. Dat hebben bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten tegen persbureau Reuters gezegd.
Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) maakte woensdag bekend recente inlichtingen te hebben over een mogelijke aanslag. Die waarschuwing gold niet voor een specifieke luchtvaartmaatschappij, plaats of tijd.
Nieuw ontwerp
Volgens de bronnen van Reuters donderdag heeft de huidige waarschuwing te maken met zorgen over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland in Jemen. De belangrijkste bommenmaker van die terreurorganisatie, de als zeer innovatief bekendstaande Saudiër Ibrahim Hassan al-Asiri, zou nieuwe bomontwerpen hebben bedacht om veiligheidsmaatregelen op vliegvelden mee te omzeilen.
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft het huidige dreigingsbeeld ,,geen aanleiding voor extra maatregelen bovenop de aangescherpte maatregelen die al gelden voor vluchten naar de Verenigde Staten''. De NCTV laat verder weten dat er altijd contact is met de internationale partners over de veiligheid.
Waarschuwing
In totaal zijn luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op zo'n 30 luchthavens door de Amerikanen gewaarschuwd. In Europa gaat het onder meer om de Londense vliegvelden Heathrow en Gatwick en de luchthaven van Manchester. Ook in Afrika en het Midden-Oosten zijn waarschuwingen gegeven.
De 'bomschoen' is geen nieuw fenomeen. In 2001 werd de Brit Richard Reid aangehouden toen hij een een poging wilde doen een vliegtuig van American Airlines te laten ontploffen met zo'n wapen.
Mislukt
Op 25 december 2009 mislukte een aanslag met een kledingstuk in de hoofdrol op een vliegtuig van Northwest Airlines van Schiphol naar Detroit. De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeerde kort voor de landing een explosief te laten ontploffen dat hij in zijn onderbroek had verstopt. De Nederlandse passagier Jasper Schuringa wist de 'onderbroekterrorist' samen met anderen te overmeesteren.
Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland wordt voor die aanslagpoging verantwoordelijk gehouden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!