Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schiphol wil tarieven verder verlagen

28-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schiphol1_25.jpg
Schiphol verwacht de havengelden die luchtvaartmaatschappijen betalen voor het gebruik van de luchthaven volgend jaar opnieuw flink te verlagen. Dat meldde het luchthavenbedrijf vrijdag in zijn halfjaarbericht. Dit voorjaar gingen de tarieven ook al met zo'n 7 procent omlaag.
Desondanks wist Schiphol de omzet in de eerste jaarhelft met 1,1 procent op te voeren tot 684 miljoen euro. De groei van het aantal passagiers (met 5 procent naar 27 miljoen) was ruimschoots voldoende om de lagere tarieven te compenseren. De nettowinst ging met 60 procent omhoog naar 203 miljoen euro.
Dat winstcijfer werd wel opgepoetst door de verkoop van een deel van de winkelactiviteiten van Schiphol en waardestijgingen van vastgoed. Gecorrigeerd voor die eenmalige posten steeg de winst met een kleine 6 procent naar 128 miljoen euro.
Met name door de gedeeltelijke verkoop van de taxfreewinkels voor drank, tabak en chocolade zag Schiphol de winkelverkopen met 29 procent dalen naar 27 miljoen euro. Daar staan wel hogere inkomsten uit deelnemingen tegenover. Schiphol heeft nog altijd een belang van 40 procent in de betreffende verkooppunten.
Passagiers gaven gemiddeld genomen 1,6 procent minder uit in de winkels op Schiphol. Dat heeft volgens het luchthavenbedrijf te maken met grootschalige verbouwingswerkzaamheden in de terminal. De parkeeromzet nam met ruim 5 procent toe.
Schiphol maakte verder bekend dat Louise Gunning per 1 september alsnog het voorzitterschap van de raad van commissarissen op zich neemt. Eerder dit jaar zag zij nog af van de baan omdat zij druk was met de slepende studentenprotesten op de Universiteit van Amsterdam, waar zij bestuursvoorzitter was. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!