Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Schiphol op zee financieel haalbaar'

4 feb 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vliegtuig 930x520
Schiphol op zee is financieel haalbaar en beter voor de omwonenden van de luchthaven. Dat stelt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer in een verklaring. Hij pleit voor ,,een oranje-verbond", waarin het kabinet gaat samenwerken met pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, bouwers, Schiphol en KLM.
Volgens De Boer moet ervoor worden gekozen om op de locaties waar Schiphol nu wil uitbreiden zo'n 200.000 koop- en huurwoningen te ontwikkelen. ,,Hiermee kan een groot deel van de kosten van de aanleg van het vliegveld op zee gedekt worden. Bovendien biedt zo'n ontwikkeling grote kansen voor de toekomst van de Randstad en de grote woningbouwopgave waar we voor staan", aldus de werkgeversvoorman.

Onderzoek

Volgens de werkgeversvoorzitter blijkt uit onderzoek dat de ontwikkeling van Schiphol Stad zo'n 13 tot 17 miljard euro aan directe grondopbrengsten kan opleveren. Indirect lopen de inkomsten nog verder op door waardevermeerdering en verhuur van woningen, zegt hij. ,,Op zo'n manier wordt de aanleg van Schiphol op zee interessant voor pensioenfondsen en is het voor de Staat een betaalbaar en realistisch scenario."

Levensgeluk

Bijkomend voordeel is volgens hem dat het levensgeluk van mensen toeneemt. ,,Minder herrie, veiliger en met meer waarde." Hij pleit voor een ,,een Schiphol-wet" die ervoor zorgt dat het project snel van de grond komt, ,,binnen tien tot vijftien jaar". De Boer roept op om het plan serieus uit te werken ,,om mensen weer perspectief te bieden met minder herrie en fijnstof in de Randstad".
De Boer doet zijn aanbeveling naar aanleiding van het mislukken van het overleg over de groei van Schiphol, afgelopen woensdag. ANP

Meer over:

schiphol, financien, zee

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

maurik
maurik4 feb 2019 - 13:01

is al een heel oud plan, ik woon zelf in Hoek van Holland en telkens weer wordt dit plan uit de kast gehaald. . t zal een miljarden investering worden met nog meer geluidsoverlast rondom de Maasvlakte waar ik tegenover woon. Ik woonde hier al voordat dit helemaal tot ontwikkeling kwam, dus niet aankomen met.... je hoeft er niet e gaan wonen....

1 Reactie
gypsyjoy
gypsyjoy4 feb 2019 - 15:44

Heb onder de Kaag-baan gewoond. En mij stevig verbaasd over de viezigheid die ik over de omliggende akkers uitgestoten zag worden. Het moeten geen laag vliegers worden daar, met een windmolenpark om de hoek. Woppa, we dumpen alles op zee....Vliegen is zeer bevuilend, wordt niet belast, ik zou zeggen, krimpen met die handel.Veel beter plan. Vol is vol.