Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Schiphol mag 'treinkosten' niet doorberekenen

06-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schiphol_15.jpg
Schiphol mag de kosten van ov-chippalen en treinkaartautomaten op Schiphol Plaza niet doorberekenen aan de luchtvaartmaatschappijen. Deze kosten zijn onderdeel van het reizen per trein en horen daarom niet bij luchtvaart. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.
Kosten aanleg loopbrug
De luchthaven had de toezichthouder gevraagd of deze 'treinkosten' gedeeltelijk mochten worden doorberekend, zei een ACM-woordvoerder woensdag.
Schiphol mag wél de kosten voor de aanleg en het beheer van een loopbrug tussen een parkeergarage en het vliegveld doorberekenen. Het gaat hier om een brug die wordt gebruikt door vliegtuigpassagiers en daarnaast wilden de luchtvaartmaatschappijen zelf dat de brug werd aangelegd, aldus ACM.
'Consumenten betalen mee'
,,Alleen kosten die gemaakt worden voor luchtvaartactiviteiten mogen doorberekend worden. Andere kosten dus niet. Consumenten betalen zo via hun vliegticket alleen mee aan de kosten die voor luchtvaart worden gemaakt en niet aan de kosten die bijvoorbeeld gemaakt moeten worden voor de trein op Schiphol'', zegt ACM-bestuurder Henk Don in een verklaring.
ACM heeft een en ander vastgelegd in een ontwerpbesluit voor de periode 2016 tot en met 2018. Schiphol berekent in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen elk jaar de kosten door die met luchtvaart en beveiliging hebben te maken. ACM houdt toezicht op deze kosten.
Schiphol, luchtvaartmaatschappijen en andere belanghebbende partijen hebben zes weken de tijd om te reageren op het ontwerpbesluit. Vervolgens zal ACM een definitief besluit nemen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!