Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schiphol groeit fors harder dan concurrenten

08-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schiphol 930x520
Schiphol heeft in het eerste kwartaal van de vijf grootste Europese luchthavens veruit de sterkste groei laten zien. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van luchthavenorganisatie ACI Europe.
6,9 procent meer reizigers te verwerken
Gemiddeld kregen luchthavens in Europa in de eerste drie maanden van het jaar 6,9 procent meer reizigers te verwerken dan in dezelfde periode in 2016. Schiphol deed het bovengemiddeld met een groei van 8,6 procent.
Beperkte groei
Op de andere grote overstapluchthavens was de groei veel beperkter. Parijs-Charles de Gaulle verwelkomde 4,3 procent meer passagiers, Londen-Heathrow en Frankfurt respectievelijk 2,2 en 1,5 procent meer. Van Istanbul-Atatürk maakten 7 procent minder reizigers gebruik.
Piekmomenten
In de groeicijfers over het eerste kwartaal is de enorme drukte op Schiphol van de afgelopen weken nog niet eens meegenomen. De grote toestroom van reizigers leidde op piekmomenten tot lange wachtrijen, onder meer bij de beveiligingsdoorgangen waar de de passagiers en hun handbagage worden gecontroleerd.
Oost-Europese landen
In sommige Oost-Europese landen nam de passagiersstroom nog veel sterker toe. Zo kreeg de luchthaven van Cluj in Roemenië 60 procent meer reizigers te verwerken dan vorig jaar, de Bulgaarse hoofdstad Sofia 47 procent en Warschau in Polen bijna 29 procent.
Politieke instabiliteit
Topman Olivier Jankovec van ACI Europe denkt dat de sterke groei van het Europese vliegverkeer voorlopig zal aanhouden. ,,Het risico van politieke instabiliteit is zojuist verder afgenomen met de uitslag van de Franse verkiezingen, dat is erg positief'', zei hij. Aan de andere kant hangt wel het brexit-spook nog boven de markt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!