Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Schimmels nemen de wereld over
03-11-2014
•
leestijd 2 minuten
•
74 keer bekeken
•
Al jaren gebruiken wij verschillende soorten materialen om onze producten te maken: plastics, houten, metalen, teveel om op te noemen. Aan veel materialen hangen nadelen voor het milieu. Er is nu een materiaal dat nauwelijks nadelen heeft voor het milieu en zeer energiezuinig geproduceerd kan worden. Een materiaal dat we rond de herfst veelvuldig consumeren: schimmels.
Tijd, vocht en weinig licht
Voor veel materialen zijn grondstoffen nodig die van ver komen of is er veel energie nodig om het materiaal te vervaardigen. Voor de schimmel is dit niet nodig. Het enige wat het nodig heeft is tijd, vocht en een donkere ruimte. In Nederland komen er diverse schimmels veel voor, waaronder de schimmelsoort mycelium, beter bekend als de oesterzwam. De schimmel is daarnaast echt biologisch afbreekbaar en heeft geen speciale bewerkingen nodig zoals biologisch afbreekbare plastics die nu op de markt zijn. Niemand maakt zich immers druk of de paddenstoelen na de herfst wel afbreken of niet.
3D-schimmelen
Designer Eric Klarenbeek heeft met deze schimmelsoort een stoel gemaakt. Door gebruik te maken van een skelet van op aardappel gebaseerde bio-plastics print hij met een speciaal ontworpen 3D-printer de schimmels met wat hooi in de lege holtes. Vervolgens wordt de stoel in een donkere ruimte gezet waar de schimmel de tijd krijgt om te groeien. Vervolgens wordt de stoel verhit zodat de schimmelgroei stopt. Wat overblijft is een kurkachtig materiaal.
Een nieuwe wereld
Deskundigen zeggen dat we aan het begin staan van een schimmelrevolutie. Grote bedrijven hebben ook al geëxperimenteerd met de schimmels en gebruiken ze in verpakkingsmateriaal. Schimmels worden gekweekt om voedseltekorten tegen te gaan. Al deze experimenten zijn met bekende schimmels, maar er zijn nog vele schimmels in de wereld waarvan we niet weten hoe ze ons kunnen helpen.