Kassa

Schijf van Vijf vaak geen dagelijkse kost

29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eten maaltijd voedsel 1127
Voor veel Nederlanders is de Schijf van Vijf nog geen dagelijkse kost. Nauwelijks 10 procent eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden groenten, graanproducten en vetten, stelt het RIVM. Wel ziet de organisatie een "voorzichtige" verbetering ten opzichte van eerdere peilingen.
Ruim een derde van de Nederlanders eet voldoende kaas en brood. De gekozen broodsoorten bevatten wel te weinig vezels, veel ongunstige vetten of veel zout. Ongeveer twee derde van de Nederlanders nuttigt meer vlees dan wordt aanbevolen.

Zout, suiker en verkeerde vetten

Een derde deel van de totale hoeveelheid voedsel en drank die we tot ons nemen, komt niet in de Schijf van Vijf voor. Deze voedingsmiddelenbevatten vaak veel calorieën en ongunstige stoffen. "Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen", aldus het RIVM.
Het instituut baseert een en ander wel op wat oudere cijfers (2012-2016) en zegt ook dat er in die periode zo zachtjes aan al wel meer fruit werd gegeten dan daarvoor en mogelijk ook meer groenten. Vlees en suikerhoudende dranken werden ook wel wat minder populair, schat de organisatie. Het RIVM komt met nieuwere cijfers als de periode van de zomer 2019 tot en met die van 2021 zijn bestudeerd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

anthony87
anthony8729 okt. 2020 - 18:33

Het instituut baseert een en ander wel op wat oudere cijfers (2012-2016) en zegt ook dat er in die periode zo zachtjes aan al wel meer fruit werd gegeten dan daarvoor en mogelijk ook meer groenten. Oké, en dat verandert ook weer vóór, tijdens en ná de Coronaciris/lockdowns/maatregelen zeker?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!