Kassa

Schiffmacher opent zaterdag het Amsterdam Tattoo Museum

04-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
tatooklein.jpg
Nederlands bekendste tattoo-artiest en kunstenaar Henk Schiffmacher opent zaterdag tijdens de Amsterdamse Museumnacht zijn droom, het Amsterdam Tattoo Museum. De bonte verzameling van Tattoo-koning Henk Schiffmacher wordt ondergebracht in het Tattoo Museum in Amsterdam. Morgen gaat het open. Er is veel te zien. Van foto’s op ware grootte van geheel gefotografeerde japanners, een arm van 2,5 duizend jaar oud, Afrikaanse kunst tot een enorme verzameling tattoomachine. Anita van der Hulst ging op bezoek.
Eigen verzameling
De voorwerpen in het museum komen namelijk vrijwel allemaal uit de mottenballen bij Schiffmacher. Dat het woord verzamelwoede oprecht op hem van toepassing is, blijkt wel uit de naar eigen schatting 60.000 items die in zijn huis stonden. 'Ik ben wel een beetje een dwangmatige verzamelaar', erkent de kunstenaar. 'Het is nu heel kaal in huis. Het zou maar zo kunnen dat ik me hier straks meer thuis voel.'
Collectie
In het museum komt de geschiedenis van de tatoeage aan de orde, in diverse culturen en volkeren over de hele wereld. Zoals in het leger, bij gevangenen, zeelui, hoeren en circusartiesten. Maar ook bij de high society en vorstenhuizen. Dit wordt verteld aan de hand van honderden tattoomachines en handwerktuigen, vele foto's, schilderijen, tekeningen, beelden en zelfs stukken getatoeëerde huid op sterk water. ,,Zoals dat van een walvisvaarder uit 1850'', omschrijft Schiffmacher een van zijn pronkstukken. Verder herbergt het museum een bibliotheek met 's werelds grootste boekenarchief op het gebied van tatoeages en staat er twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling gepland. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!