Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Scherpere regels voor bestuurders

13-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
werken930x520
Bestuurders en commissarissen bij bijvoorbeeld verenigingen, coöperaties en stichtingen (waaronder die voor goede doelen) moeten beter in de wet kunnen terugvinden wat ze moeten en mogen. Justitieminister Ard van der Steur heeft een plan bij de Tweede Kamer ingediend om dat voor elkaar te krijgen.
Duidelijkheid
Als het voor bestuurders en toezichthouders duidelijker is wat er van hen wordt verwacht, kunnen zij beter op hun prestaties worden afgerekend en wordt het eenvoudiger slecht functionerende bestuurders en toezichthouders te vervangen, aldus het ministerie maandag. De aansprakelijkheid van slechte bestuurders en toezichthouders wordt in het plan eveneens geregeld, ook die bij faillissement.
Soepeler beleid
Onbetaalde bestuurders van niet-commerciële verenigingen en stichtingen hoeven echter niet zo te vrezen, want voor deze groep zal een soepeler beleid gelden. Van der Steur wil voorkomen dat vrijwilligers bang worden zich als bestuurder van bijvoorbeeld een buurtvereniging in te zetten.
Het voorstel van de minister omvat ook regels voor wat er moet gebeuren als er tegenstrijdige belangen opdoemen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!