Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Scherpe regels rond sms-diensten

25-01-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Het regelt al jaren klachten van jongeren die torenhoge telefoonrekeningen ontvangen. Je denkt een nieuwe ringtone, een spelletje of wallpaper aan te vragen met één sms’je en vervolgens zit je vast aan een ongewild en peperduur abonnement. Een kwart van alle jongeren is dit weleens overkomen en dat kost hen tussen de 10 en 250 euro.
Consumenten worden per 1 maart 2010 beter beschermd tegen misleidende sms-diensten. Staatssecretaris Heemskerk komt met een pakket aan nieuwe regels en hij ontwikkelt ook nieuwe wetgeving. Lees hier de brief van staatssecretaris Heemskerk aan de Tweede Kamer.
Wat gaat er veranderen?
Sinds 2003 bestaat er een Gedragscode sms-dienstverlening, maar die werkt niet. Er komen nog steeds 500 klachten per maand binnen. Vanaf 1 maart 2010 moet glashelder zijn dat je een sms-abonnement aangaat en wat de kosten per week zijn. Dat moet verplicht in de eerste regel van een gratis sms’je staan. Daarnaast zijn prijsvragen en quizzen verboden waarmee je stiekem aan een sms-abonnement vastzit. Ook zijn sms-diensten verboden die niet waarmaken wat ze beloven, zoals friend tracker. Met deze dienst zou je kunnen zien waar je vrienden zich bevinden, maar dat is helemaal niet zo. Ook komen sms-aanbieders op een zwarte lijst te staan als ze zich niet aan de nieuwe gedragscode houden. En consumenten die ruzie hebben over hun hoge telefoonrekening hoeven die niet meer eerst te betalen. Bij een conflict wordt de rekening opgeschort, totdat duidelijk is of de klacht terecht is.
Geen regels voor reclames
In de nieuwe gedragscode voor sms-diensten is niets geregeld over misleidende reclames op tv en internet. Uit de advertenties blijkt niet duidelijk hoeveel zo’n abonnement nu per week of maand kost. Volgens Jilles van den Beukel, de voorzitter van de Stichting SMS-gedragscode wordt hard gewerkt aan nieuwe reclameregels. Hij zegt: “We gaan de sms-reclamecode aanpassen. We gaan zelf duidelijk op schrift zetten wat een misleidende reclame is. En gaan duidelijk aangeven wat de grenzen zijn. Er kan voortaan geen misverstand meer over bestaan. Consumenten mogen niet misleid worden. Je mag ze verleiden met reclame, niet misleiden. Als reclame toch misleidend is, kan de sms-aanbieder voor het tuchtrechtcollege verschijnen. En als er sprake is van misleiding, krijgt het bedrijf een boete opgelegd en komt de sms-aanbieder op de zwarte lijst te staan.”
Toezicht vooraf
Volgens Jilles van den Beukel gaat de Stichting SMS-gedragscode zich actiever opstellen. “De Stichting gaat een nieuwe manier van toezicht inrichten. We gaan nu vooraf toetsen. Er komt één loket waar wij iedere dag zelf actief gaan speuren op internet, tv en kranten naar misleidende sms-reclames. Omdat we iedere dag onderzoek doen, is de pakkans groter. Nu is het zo dat we pas achteraf ingrijpen als er klachten binnenkomen over een bepaalde sms-dienst.”
Toch vindt van den Beukel dat ouders en jongeren zelf een verantwoordelijkheid hebben. “De sms-diensten voorzien in een behoefte. Jongeren vinden ringtones, wallpapers en de mop van de week leuke diensten. Samen met de stichting Mediarakkers gaan we goede procedures ontwikkelen waarmee we jongeren beter kunnen voorlichten. Het is vreemd dat veel jongeren het gevoel hebben dat ze zich niet abonneren op sms-diensten, maar ze drukken wel iedere keer op “ja” om het te bevestigen.”
Afmelden voor sms-diensten
Een paar tips om van dit soort sms-abonnementen af te komen. Ouders kunnen zelf het belgedrag van hun kinderen controleren. Geef kinderen een prepaid toestel, zodat ze niet meer kunnen besteden dan hun beltegoed toestaat. Zeker bij telefoonabonnementen kan de rekening fors oplopen. Ook kunnen consumenten hun mobieltje blokkeren voor sms-diensten. U kunt zich gratis aanmelden bij de sms-dienstenfilter , zo kun je nooit slachtoffer worden van een ongewilde sms-dienst. Ook het afmelden van een sms-dienst gaat per 1 maart 2010 eenvoudiger. Je hoeft alleen nog maar STOP te sms’en naar de 4 cijferige shortcode.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor