Kassa

Scheiden zonder rechter en advocaat

09-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
scheiden_02.jpg
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) komt met wetgeving die het voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen mogelijk maakt om te scheiden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. In de loop van 2015 moet dit mogelijk worden.
Snel en goedkoper
Door het voorstel kunnen stellen die het volstrekt met elkaar eens zijn scheiden zonder de nu nog verplichte tussenkomst van rechter en bijstand van advocaten. Dan gaat de huwelijksontbinding sneller en ,,belangrijker zonder veel kosten'', aldus de staatssecretaris in het programma Jinek zondag. De regelgeving gaat ook gelden voor stellen met een geregistreerd partnerschap.
Burgerlijke stand
Het gaat om een afspraak uit het regeerakkoord. Een echtpaar kan in de toekomst met het verzoek tot scheiding naar de ambtenaar van burgerlijke stand gaan, waarna ze 14 dagen bedenktijd moeten nemen. De ambtenaar controleert dan of het paar aan alle voorwaarden voldoet. Als het paar na die periode terugkeert en bij hun wens blijft, wordt het huwelijk ontbonden.
Scheiding
In Nederland scheiden jaarlijks 34.000 echtparen. De verwachting is dat zeker 7000 mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!