Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

'Scheid klimaat- en energiebeleid'

19-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_03.jpg
Regeringen moeten een scheiding aanbrengen tussen klimaatbeleid en beleid rondom energie. Dat is nodig omdat er veel te grote twijfels zijn over de mate waarin de mens via de uitstoot van CO2 verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde.
Dat zei professor Salomon Kroonenberg van de TU Delft maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over klimaatverandering. Kroonenberg is wel een voorstander van duurzame energie. Maar juist door de beleidsterreinen van klimaat en energie bij elkaar te brengen, loop je volgens hem het risico dat duurzaamheid ondergesneeuwd raakt. ,,Stel dat het weer kouder wordt, wat zeggen mensen dan? Het is kouder dus het broeikaseffect gaat niet op? Dan ontneem je hen de stimulans om duurzame vormen van energie te ontwikkelen. Dus scheid klimaat- en energiebeleid.'' Kroonenberg en enkele andere zogenoemde klimaatsceptici waren in de Tweede Kamer uitgenodigd omdat er de laatste tijd veel ophef is over het klimaat. De aanleiding daarvoor zijn enkele fouten in een klimaatrapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Zo werd het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten verkeerd beschreven. Verder stond erin dat Nederland voor 55 procent onder de zeespiegel ligt, terwijl dit eigenlijk 26 procent is. Wetenschapper Bas van Geel van de Universiteit van Amsterdam wees op de extreme zonneactiviteit in de afgelopen tientallen jaren. ,,En de temperatuur is ook gestegen. Het verband is onmiskenbaar. Niemand weet wat de mens veroorzaakt en de natuur. Dat moeten we ons goed realiseren.'' Maar Rob van Dorland van het KNMI, die meeschreef aan teksten van het IPCC, wees dat later van de hand. ,,Het is steeds duideiljker dat die kosmische straling nauwelijks wat doet met het klimaat. En er is van alle kanten naar gekeken.'' Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die ook bijdroeg aan teksten van het IPCC, zei dat de politiek steeds meer druk uitoefent op wetenschappers om ,,een juist antwoord'' te krijgen. Als dat gebeurt, is volgens hem de kans groter dat er een ,,verkeerd of geen antwoord'' volgt. Volgens hem hebben wetenschappers altijd te maken met een mate van onzekerheid. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor