Scharrelei niet altijd scharrelei
19-03-2005
• leestijd 2 minuten
Nu Pasen bijna voor de deur staat is een ei bij het ontbijt onmisbaar. Maar eet u eigenlijk wel wat u denkt te eten?
Uit een onderzoek gehouden door Stichting Wakker Dier blijkt namelijk dat een deel van de eieren die verpakt zijn als scharrelei, helemaal geen scharrelei is!
Wakker Dier onderzocht 1000 verschillende soorten eieren en daaruit bleek dat een aantal van die eieren zogenoemde ‘kooisporen’ bevatten. Dit zijn twee strepen op het ei die 2,5cm van elkaar af staan. Wanneer een kip een ei legt valt het ei en schuurt het langs draadgaas. Die sporen nestelen zich op het ei en zijn met het blote oog niet te zien. Wakker Dier maakt echter gebruik van een ultravioletlicht waarmee de sporen zichtbaar worden.
Hoewel het ultravioletlicht geen wettelijk bewijs is, heersen er wel sterke vermoedens bij Wakker Dier dat er sprake is van batterij-eieren in scharreldoosjes. In andere landen wordt de ultavioletmethode overigens al wel gezien als officieel bewijs.
Stichting Wakker Dier vindt dat de controle op de eieren veel beter en meer moet gebeuren. Het Controlebureau Pluimvee, Eieren en Eiproducten houdt toezicht op de productie van eieren en eiproducten. Het CPE vindt echter dat de verantwoordelijkheid helemaal niet bij hen ligt; de leveranciers van de eieren zelf zijn verantwoordelijk! Het CPE controleert naar eigen mening genoeg en op een gegeven moment “houdt het gewoon op”, aldus directeur Paul Smakman.
Maandag 21 maart gaat Stichting Wakker Dier samen met het CPE en de verschillende betrokken supermarkten rond de tafel zitten om het een en ander nog eens nader te bespreken. Wellicht zal er dan meer duidelijk worden over de herkomst van de eieren.